Eldrivna tuk tuks har kommit till Stockholm

I onsdags lanserades den nya taxitjänsten.
Foto: Bzzt
De eldrivna tuk-tuksen har tidigare funnits i Göteborg.
Foto: Bzzt

Taxitrafiken i Stockholm har under veckan fått sig en förändring. 

I onsdags lanserade nämligen företaget Bzzt sina eldrivna tuk-tuks som en ny taxitjänst i huvudstaden. 

– Vi vill skapa ett nytt sätt för stockholmarna att resa i centrala stan, säger företagets Vd Sven Wolf. 

Redan sommaren 2015 kunde göteborgarna ta del av den nya taxitjänsten från företaget Bzzt som grundades året innan i samma stad.

Sedan dess har de testkört sina eldrivna tuk-tuks två somrar i rad. Nu har de dock pausat verksamheten i Göteborg och sedan i onsdags har stockholmarna kunnat ta del av den nya klimatsmarta taxitjänsten. 

– Grundtanken handlar om att vi vill skapa ett nytt sätt för stockholmarna att resa i centrala stan. Vi gör det på ett sätt som är schyst och hållbart. Vi är väl lite trötta på att det händer så lite i praktiken. Det är många som pratar om klimat och miljö men det händer inte så mycket, säger Bzzts Vd Sven Wolf. 

"Stolt och lite chockad"

Totalt kommer det röra sig om 18 podar på 60 förare som kommer röra sig inom tullarna, men redan nästa år hoppas de att ha utökat utbudet till 200 podar. 

De trehjuliga fordonen har en topphastighet på 45 km/h och plats för tre personer. 

– Vi vill få bort fossila fordon från centrala stan, säger Sven Wolf som också berättar om hur stockholmarna tagit emot den nya taxitjänsten: 

– Vi har fått ett fantastiskt välkomnande här. Våra förare har kommit tillbaka helt lyriska. Man är både stolt och nästan lite chockad över hur bra det har gått. 

Företaget Bzzt är dock inte det enda som satsar på miljövänlig trafik i Stockholm. 2014 inledde Taxi Stockholm sin miljösatsning med då underjordiska bilar och 2015 fick de en utmärkelse av Global Business Travel Association för deras arbete i hållbarhetsfrågan. 

Även företaget Green Apple Cab satsar på miljövänliga bilar och i Göteborg finns bland andra Pling Transport som kör tillbaka gods med energisnåla lastcyklar. 

Annons: