Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 sep 2019 17:10

Efter omkörningsförbudet – halvering av olyckorna

I mars införde Trafikverket omkörningsförbud för tunga lastbilar på E6. Det har enligt Trafikverket haft effekt.

I mars införde Trafikverket omkörningsförbud för tunga lastbilar på E6. Det har enligt Trafikverket haft effekt.

Foto: Johan Nilsson/TT

I mars införde Trafikverket omkörningsförbud för tunga lastbilar på en sträcka på E6 i Skåne. Det visar sig redan haft effekt, olyckorna har halverats jämfört med samma period 2018. 

I mars infördes omkörningsförbud för tunga lastbilar på E6 mellan Vellinge och Helsingborg och även dispensregler för långsamgående mobilkranar har ändrats. 

Den första uppföljningen efter förbudet visar att antalet olyckor nästan halverats på den berörda sträckan. Den vanligaste olyckstypen på sträckan har varit så kallade upphinnandeolyckor. Mellan mars till och med juli i år har det skett 27 olyckor på sträckan under rusningstid, jämfört med 56 stycken under samma period förra året. 

Del av ett större åtgärdspaket

Omkörningsförbudet är en av åtgärderna som Trafikverket genomför som ett paket för att minska störningsrisken och förbättra framkomligheten på E6 genom Skåne. 

– Att vi redan nu ser ett så fint resultat är glädjande och ger en signal om att åtgärden var rätt och att vi faktiskt kan förbättra framkomligheten även utan att göra fysiska ombyggnader. Vi är medvetna om att uppföljningen görs i ett tidigt skede, men vi fortsätter att följa upp olycksstatistiken och hoppas att det positiva resultatet fortsätter framöver, säger Jack Bårström, samhällsplanerare på Trafikverket.