Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 feb 2018 09:22

E4 norr om Gävle blir fyrfilig efter trafikkaos

Inte en ovanlig syn på E4 vid Tönnebro – olyckor och långa bilköer.

Inte en ovanlig syn på E4 vid Tönnebro – olyckor och långa bilköer.

1/2

Foto: NIKLAS LARSSON

2/2

Foto: NIKLAS LARSSON

Efter många trafikstopp och olyckor på E4 mellan Gävle och Söderhamn utreds nu om den trefiliga sträckan behöver förändras.

– På längre sikt måste vi bygga om till 2+2-motorväg, säger Trafikverkets Hans-Olov Åström till SVT.

Av säkerhetsskäl byggs många vägar om till trefiliga så kallade 2+1 vägar med mitträcke. Och det har gett resultat – enligt Trafikverket har dödsolyckorna minskat med nästan 80 procent.

Men den här sortens väg fungerar inte överallt, som E4-sträckan mellan Gävle och Söderhamn visar. Där stod trafiken still förra veckan efter olyckor och det var inte första gången – i samband med storhelger har körfält fått stängas av för att lugna trafikrytmen.

– Vi märker ju att det blir fler och fler tillfällen under året när det blir så mycket trafik att det blir rejäla trafikstörningar, därför måste vi fundera på vad vi kan göra på kort och lång sikt, säger Hans-Olov Åström, samhällsplaneringschef vid Trafikverket region mitt, till SVT.

LÄS ÄVEN: 2+1-vägar säkrare – men slits snabbare sönder 

Utreder utbyggnad – men fyrfilig väg ett måste

Trafiken på just den här sträckan har ökat rejält. När 2+1-vägen byggdes körde det 8 000 fordon per dygn på den – nu kör här över 13 000.

– Vi börjar nå gränsen för vad vägen klarar av. Det blir så pass tätt mellan bilarna att man får lov att bromsa ned och när man då får möjlighet att köra om så hinner inte alla bilar som har hamnat i kö förbi och det är vad som sätter gränsen för den här vägtypen, säger Hans-Olov Åström.

För att kunna lösa det akuta problemet tänker Trafikverket undersöka om det går att förändra omkörningssträckorna och sätta upp digitala skyltar.

– På längre sikt måste vi bygga om det till 2+2-motorväg för att klara av den trafikmängd som vi har nu, därför börjar vi titta på det, säger Hans-Olov Åström, som i nuläget inte kan säga när en utbyggnad kan bli aktuell.

LÄS ÄVEN: Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips