Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 22 nov 2018 10:09

Dyrare parkeringsböter i Stockholm nästa år

Parkeringsböterna ska bli högre i Stockholm.

Parkeringsböterna ska bli högre i Stockholm.

1/2

Foto: TOMAS LEPRINCE

Det har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och den blågröna majoriteten kommit fram till.

Det har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och den blågröna majoriteten kommit fram till.

2/2

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den grönblå majoriteten kommer att prishöja parkeringsböterna i Stockholm. 

På så sätt hoppas kommunen få in 85 miljoner extra.

Men oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) anser att det är en glädjekalkyl som bara går att uppnå genom att lappa väldigt många fler bilar, rapporterar Dagens Nyheter.

2016 inbringade 488 775 felparkerade bilar 314 miljoner till kommunen. 2017 blev det dyrare att stå fel, vilket ökade intäkterna till 336 miljoner.

Nu kommer parkeringsböterna att höjas ytterligare. I den nya, grönblå budgeten för Stockholms stad framgår det att man på så sätt vill dra in 85 miljoner extra under 2019. 

LÄS MER: Nya regeln – nu får cyklister köra mot rött 

Daniel Helldén: ”Vi kommer höja allihop”

Det finns ingen utarbetad plan för exakt hur pengarna ska in. Det har inte heller tagits något politiskt beslut i frågan. Det enda som står klart är att det ska bli dyrare att felparkera i Stockholm. 

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kommer höjningen gälla alla typer av böter, vilket även inkluderar mindre trafikstörande felparkeringar och obetalda P-avgifter. 

– Vi kommer att höja allihop. Hur det kommer att se ut återkommer vi till i ärendet. Det finns ett tak för det som staten har sagt. Vi får inte sätta högre avgift än 1 300 kronor, även om vi tycker att det borde vara högre när det gäller de mest trafikfarliga felparkeringarna, säger han till Dagens Nyheter. 

LÄS MER: MP får igenom kravet om miljözoner i Stockholm 

Oppositionen: ”Fullständigt absurt”

Men oppositionsrådet Jan Valeskog (S) anser att de blågröna gjort en orimlig kalkyl. En intäktsökning på 85 miljoner kräver enormt många fler lappade bilar, menar han. 

– Det är fullständigt absurt. Den enda lösningen jag kan se på detta är att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och trafikborgarrådet Daniel Helldén personligen är ute och hjälper till för att få in pengarna genom att lappa hela stan. Det kommer inte att gå, säger han till Dagens Nyheter. 

Daniel Helldén, å andra sidan, tror att höjda böter kan få fler att parkera rätt och betala parkeringsavgifter, vilket på så sätt kan öka intäkterna. 

Tidigast i början av nästa år kommer ett beslut om ändringen att tas i fullmäktige.