Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 jun 2018 13:45

Uppdaterad 18 jun 2018 16:49

Här är farligaste vägarna i midsommar

Bilköerna kan ringla sig långa i midsommartrafiken.

Bilköerna kan ringla sig långa i midsommartrafiken.

1/2

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Värst är det ut från de stora städerna på torsdag.

Värst är det ut från de stora städerna på torsdag.

2/2

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Snart är det dags för årets mest trafikintensiva helg. Det innebär både stor risk för olyckor och långa köer. Eftersom midsommartrafiken är liknande varje år går det att förutse var det kommer vara störst risk – utnyttja det om du ska ut på vägarna i midsommar.

Givetvis ska man som bilförare alltid tänka på säkerheten, men det är extra viktigt när det är fullt av andra bilar på vägarna. Att planera sin resa så att man slipper att åka på de stora trafikdagarna är så klart bäst.

– Det som gäller generellt för midsommarhelgen (torsdag-söndag) är att vi ser flest personskadeolyckor på torsdagen, då många ger sig i väg till sitt firande, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Polisen höjer också ett varningens finger för söndagen.

– Det är den riktigt farliga trafikdagen, många har kanske sovit dåligt och har bråttom att komma hem. Det är framför allt torsdag eftermiddag, fredag förmiddag och söndagen som vi satsar med stora insatser för att kontrollera hastighet och nykterhet, säger Leif Svensson, chef för trafikpolisen i Bergslagen.

LÄS MER: Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad i midsommar

Mötesfria vägar har bäst säkerhet

Innan du rullar i väg är det bra att göra en snabb översyn av bilen. Kolla däcken och lufttrycket, fyll på spolarvätska, se till att belysningen fungerar och packa med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa. Se också till att mobiltelefonen är fulladdad och ta med något att äta och dricka om du ska ut på en långresa.

Det är förhoppningsvis självklart för alla att aldrig köra efter att ha druckit – inte heller dagen efter. Se också till vara utvilad, en trött förare är en dålig förare. Om du är ute på vägen länge kan det vara en bra idé att ta några bensträckare på vägen för ny energi.

– För att resan ska bli trivsam och säker, tänk på att vara utvilad när du ska köra. Var ute i god tid och kör aldrig ”dagen efter”, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

Att informera sig om resvägen går att göra på flera sätt, bland annat via trafikmeddelanden på radion och på Trafikverkets hemsida.

– Där kan man se alla större vägbyggen och kan planera sin resa utifrån det, speciellt om man ska åka långt. Även om det inte är någon som jobbar på vägarbetet då är det ofta nedskyltad hastighet, säger Leif Svensson.

Mötesfria vägar är bäst ur trafiksäkerhetssynpunkt, så om du har möjlighet är det bäst att i så stor utsträckning välja sådana och välja bort vägarna i listan nedan.

– Det bästa är att välja en mötesfri väg även om det innebär en viss omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor, säger Carl Zeidlitz.

Trafiken ökar mest från de stora städerna – Stockholm, Göteborg och Malmö – på väg ut mot klassiska midsommarområden som Öland, Dalarna, Bohuslän och Roslagen.

LÄS MER: Polisen: Så ska du göra vid en trafikolycka

 

Även polisen tipsar om hur du bäst ska hantera bilkörande i midsommar. Och det handlar, förstås, främst om att inte köra när du druckit alkohol:

* Starta resan i god tid, resan kan ta längre tid än vanligt.

* Försäkra dig om att samtliga i fordonet har på sig säkerhetsbälte!

* "Don´t drink and drive" – kör inte dagen efter, försäkra dig om att du är både nykter och utvilad!

* Ta regelbundna raster (var utvilad). En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

* Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg!

* Var noggrann med att hålla hastighetsbegränsningarna!

* Fokusera på vägen och inte på mobilen (rattsurfa inte under färd)!

* Håll avstånd! För att minska risken för trafikolyckor är det viktigt att hålla avstånd till bilen framför!

 

Så här mycket "tjänar" du på att åka för fort. Det vill säga, inte mycket alls.

Foto: TRAFIKVERKET

LÄS MER: Bärgaren Johnny ryter till – fått nog av vårdslösa bilister