Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 31 aug 2019 09:30

Därför ska inte husdjuren vara frigående i bilen

Foto: SHUTTERSTOCK

Om husdjuret går fritt i bilen innebär det en stor risk enligt under undersökning som Volvo som genomfört. 

Det är trevligt att kunna ta med sig sitt husdjur på en tur med bilen, men det kan innebära risker för ett förarbeteende som är farligt. En undersökning från Volvo och Harris Pool visar att ha ett husdjur som inte sitter fast i bilen under färd inte bara är stressande utan kan även leda till ett farligt förarbeteende. 

I undersökningen fick 15 förare vara med sina hundar medan de körde. Totalt var de 30 timmar tillsammans på vägen för att se hur hundar som fick röra sitt fritt i bilen påverkade förarbeteenden, jämfört med när hundarna satt fastspända eller i en transportbur. 

LÄS MER: Nu får polishundarna sina lyxiga bilar 

Stor risk för farligt beteende

 Resultaten visar att när hundarna kunde röra sig fritt inuti bilen, dubblerades risken för ett osäkert förarbeteende. Detta inkluderade att hunden satte sig i förarens knä, eller hängde ut sitt huvud ut ur fönstret. Antalet tillfällen som förarbeteende var farligt när hunden fick röra sig fritt var 649 jämfört med 274, när hunden satt ordentligt fast. 

Deusstom blev föraren betydligt mer distraherad av hundarna, till exempel när hunden hoppade från säte till säte tog föraren bort sin blick från vägen. 

En annan aspekt som togs med var stress, när föraren visste om att hunden satt fastspänd eller var i en transportbur blev föraren mycket lugnare