Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 18 dec 2017 13:08

Dåligt vinterunderhåll ger höga sjukvårdskostnader

1/2

Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

2/2

Foto: PER WISSING/GT/EXPRESSEN

Varje år skadas cirka 3 500 personer allvarligt vid fallolyckor efter att ha halkat och tappat balansen. 

Forskare ser ett tydligt samband mellan sämre vintervägsunderhåll och kostnader för sjukvården. 

– Det är samhällsekonomiskt lönsamt att förbättra vinterväghållningen, säger forskaren Anna Arvidsson vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, till Infra Sverige.

I fjol drabbades Stockholm av ett snökaos som på bara några timmar lamslog huvudstaden. 

Kollektivtrafik ställdes in och bilister blev stående på vägarna i timmar. Kritiken mot den "feministiska snöröjningen" blev hård. 

Hittills i år har Stockholm skonats från ett liknande snökaos och Trafikverket säger att de har lärt sig mycket från fjolåret.

– Men mycket snö på kort tid är fortfarande en utmaning för oss, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholm, till Infra Sverige.


LÄS MER:
9 TIPS: Så kör du säkrare i halkan

Sämre vägunderhåll leder till ökade sjukvårdskostnader

Varje år skadas cirka 3 500 människor allvarligt till följd av en fallolycka där vanliga orsaker är att de halkat och tappat balansen. 

Forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har konstaterat att mindre kostnader till vinterväghållning leder till högre kostnader för halkolyckor. 

– Det finns ett tydligt samband mellan kostnaderna för vinterväghållningen och kostnaderna för skadade. Även om det i allmänhet är skattebetalarna som finansierar både vården och vinterväghållningen, tas pengarna ur olika påsar, säger forskaren Anna Arvidsson vid VTI.


LÄS MER: Då kommer plogbilen till din gata

Så kan kommuner minska kostnader för halkolyckor

– Kommunerna betalar för vinterväghållningen, men får inte tillbaka pengarna i form av lägre vårdkostnader eftersom vården sköts av landstingen, fortsätter hon. 

Anna Arvidsson säger att det finns mycket som kan göras i form av resurser för att minska kostnaderna för halkolyckor. 

– Vintertid är så klart en bra is- och snöbekämpning viktigt. Andra delar av året kan det till exempel handla om att vara noga med att städa bort höstlöven, ta upp rullgrus, laga hål och ta bort ojämnheter, säger hon.