Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 feb 2018 13:39

Blåljuspersonal undantas från nya mobilförbudet

1/2

Foto: Fotolia

2/2

Foto: / BILDBYRÅN

Sedan månasskiftet är det förbjudet för bilförare att hålla mobiltelefonen i handen. 

Nu beslutar regeringen om att den nya lagen inte ska gälla för blåljuspersonal. 

Den 1 februari trädde den lag i kraft som innebär att förare inte får hålla i mobilen bakom ratten. Det innebär att den som kör inte får skicka meddelanden, surfa eller prata utan handsfree. 

Regeln har mött kritik, bland annat från poliser som enligt den bara får använda handhållen kommunikationsutrustning i "trängande lägen". Men på torsdagen beslutar regeringen om ett undantag för så kallad blåljuspersonal. 

LÄS MER: Mobilförbudet i bilen – så säger lagen 

Eneroth: "Undantar blåljuspersonal"

Undantaget gäller när fordon används vid räddningstjänst och sjuktransport, vid tjänsteutövning av polis, viss personal vid Säkerhetspolisen samt vägtransportledare. 

Det omfattar även läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, tjänstemän inom tull, kustbevakning och kriminalvård vid "brådskande tjänsteutövning". 

– Vi gör en ändring i trafikförordningen som undantar blåljuspersonal, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Ändringen träder i kraft den 12 mars. 

LÄS MER: Bussföretag ogillar lagen om mobilförbud 

Bussföretagen får inget undantag

En annan yrkesgrupp vill undantas från mobilförbudet är buss- och åkeribranschen. För dem innebär lagen att förarna måste stanna varje gång de ska använda sin kommunikationsradio för att prata med ledningscentralen. 

Men för dem vill inte Eneroth lova någon ändring. 

– Jag tycker nog att bussbranschen och andra har haft god tid att ställa om, det är en diskussion som pågått länge och vi är sena i förhållande till omvärlden med det här. Jag kommer att vara restriktiv med att göra ytterligare undantag, säger Eneroth och förordar övergång till hands free-utrustning i stället, säger han till TT.