Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 maj 2019 17:00

Bilsemester i Europa – här tankar du billigast

Billigast bensin och diesel i Europa tankar du i Bulgarien.

Billigast bensin och diesel i Europa tankar du i Bulgarien.

1/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Även Österrike har fördelaktiga priser på bensin och diesel, jämfört med Sverige.

Även Österrike har fördelaktiga priser på bensin och diesel, jämfört med Sverige.

2/3

Foto: SHUTTERSTOCK

3/3

Foto: FRITZ SCHIBLI

Ska du ut och bila i Europa på semestern i sommar? Då kan det vara intressant att ha koll på var du tankar bensin och diesel till lägsta pris. Här är hela listan!

Bensinpriset ligger just nu på en nivå som är högre än någonsin. I skrivande stund är det svenska riktpriset för en liter 95-oktanig bensin 16,69 kronor. Högt men ändå 20 öre lägre än för en dryg vecka sedan då priset var 16,89 kronor. 

Så högt har literpriset aldrig tidigare varit i Sverige, och vi kan förmodligen vänta oss att nuvarande rekord slås med tanke på att priset i princip alltid höjs i samband med semestertiderna under sommaren. Kombinera det med en svensk krona som kanske inte är i fritt fall, men inte långt ifrån. Just nu kostar en euro 10,82 kronor. För svenskar har den europeiska valutan inte varit så dyr på tio år.

Planerar du att med bil eller kanske husbil resa ut på den europeiska kontinenten under sommarsemestern kan det kan vara intressant att ha koll på bränslepriserna i de olika länderna. 

LÄS ÄVEN: Rekorddyr bensin i Sverige – så ser det ut resten av världen 

Här är billigaste och dyraste bränslet

Nedan har vi listat bensin- och dieselpriserna för de 28 EU-länderna. Vi har använt oss av EU-kommissionens veckoliga sammanställning av unionens bränslepriser. Just dessa siffror är sammanställda den 6 maj och via ett par stickprov kan vi misstänka att själva siffrorna är hämtade den 5 maj. Vi har konverterat alla prisuppgifter till svenska kronor, baserat på en euroväxelkurs på 10,73 kronor.

Bulgarien är landet med billigast bränsle inom EU, oavsett om det gäller bensin eller diesel. Österrike, som är ett populärt resmål och transitland för många semesterresenärer, ligger bra till på båda bränsletyperna. Österrike är drygt tre kronor billigare än Sverige sett till dieseln, och sett till bensinen knappt tre kronor billigare.

För semesterfirare som reser med bensinbil svider det mest i plånboken när det behövs tankas Nederländerna. För dem som åker med dieselbil är det Storbritannien som är landet man kanske helst undviker att tanka i. Men även i Sverige är det dyrt att tanka diesel, Sverige är nämligen Europas tredje dyraste land sett till dieselpriset. Sett till bensinpriset är Sverige åttonde dyraste land.

Fotnot. Lokala prisavvikelser kan förekomma i samtliga länder. Priserna som EU-kommissionen har sammanställt är de officiella riktpriserna ut till konsumenterna. Ha också i åtanke att priserna ovan är från den 6 maj 2019 och kan komma att justeras på ett eller annat vis när det väl är dags för din semester.

Observera även att vi inte har tagit någon som helst hänsyn till hur stor del av bränslepriserna som utgörs av skatter, i exempelvis Sverige är nästan två tredjedelar av bensinpriset punktskatter och moms. Vi har enbart fokuserat på bränslepriset, det vill säga det vi konsumenter betalar vid drivmedelspumpen.