Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 17 feb 2017 13:10

Beslut: Nu får vi nya registreringsskyltar

Dagens regnummer håller på att ta slut. NÄSTA BILD: Så ser nya skylten ut.

Dagens regnummer håller på att ta slut. NÄSTA BILD: Så ser nya skylten ut.

1/2

Foto: Suvad Mrkonjic

Det nya systemet tillåter att sista siffran kan vara en bokstav.

Det nya systemet tillåter att sista siffran kan vara en bokstav.

2/2

Foto: Transportstyrelsen

Nu får Transportstyrelsen grönt ljus för nya registreringsskyltar.

Dagens nummer håller på att ta slut – och de nya skyltarna med en bokstav i slutet införs 2019.

Systemet som används i dag – med tre siffror och tre bokstäver har varit i bruk sedan 1972. Det maximala antalet kombinationer är 12,1 miljoner, en siffra som håller på att slå i taket. I dag är 11 miljoner registreringsnummer upptagna, och de beräknas ta helt slut under 2019.…

Redan 2015 lämnade Transportstyrelsen in förslag till regeringen om nya registreringsnummer – att kunna använda en bokstav i stället för siffra på slutet. I går fick förslaget grönt ljus.

– Regeringens beslut innebär att vi kan börja arbeta med de systemförändringar som kommer vara nödvändiga. Vi uppskattar att den nya typen av registreringsnummer kommer börja tilldelas i början av 2019, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Här är skyltarna som är för farliga för Transportstyrelsen

Befintliga regnummer blir kvar

Förra gången systemet byttes ut fick alla ett nytt registreringsnummer. Så blir det inte den här gången. Att byta skyltar på hela Sveriges fordonspark skulle kosta 1,5 miljarder kronor, enligt Transportstyrelsen. Därför blir alla befintliga registreringsnummer kvar.

Den enda skillnaden mot i dag kommer att vara att det sista tecknet kan vara både en siffra eller en bokstav när nya fordon tilldelas ett registreringsnummer.

Bokstaven O kommer inte att användas som sista tecken i de nya registreringsnumren eftersom den kan blandas ihop med siffran 0.