Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 27 okt 2018 17:00

Uppdaterad 28 nov 2018 11:54

Så kör du säkert i den lömska ishalkan

1/3

Foto: TOMMY PEDERSEN

Det kan bli rejält halkigt – se till att ta det försiktigt.

Det kan bli rejält halkigt – se till att ta det försiktigt.

2/3

Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressens Jan-Erik Berggren.

Expressens Jan-Erik Berggren.

3/3

Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Så var den här – den förrädiska svartisen.

När temperaturen sjunker efter ett regnväder så blir det farligt på vägarna.

Men den som känner till tecknen kan förutse faran. 

Nu faller temperaturen och eftersom vi har regnvåta vägar, cykelbanor och trottoarer så fryser det lätt på och blir svartis. Det kan vara lika halt på vägarna nu som under värsta isperioden i januari, eller den packade snön i februari. Och det är på många sätt värre eftersom vi inte är beredda och inte ser eller vet hur halt det är.

JAN-ERIK BERGGREN: Så klarar du snökaoset på vägen

Finns knep att ta till

Det finns i alla fall några knep att ta till. Moderna bilar har utetemperaturmätare och där ser du när det kryper ner mot nollstrecket. Se upp när det kommer till två plusgrader eller lägre. Då kan det frysa på vissa utsatta ställen, som till exempel viadukter och vid vattendrag. Eller där det blåser hårt.

Du ska också lyssna ordentligt efter vattenplasket från hjulen, eller stänken rättare sagt. Även om nya bilar har bra ljudisolering så går det att höra när du kör på våt vägbana och när det inte stänker vatten längre. Testa gärna på sommaren att lyssna efter skillnaderna beroende på hur mycket vatten det är på vägen.

LÄS MER: 10 trafikbrott som svenskarna måste sluta med

Håll rejält avstånd

Om det visar sig att temperaturmätaren visar någon plusgrad eller lägre, det låter inget från hjulen och vägen är svart som natten – då är det svartis och väldigt, väldigt halt. Var också extra vaksam tidiga mornar och sena kvällar.

Det är viktigt att förstå skillnaden i väggrepp när det blir så här halt. De broms- och undanmanöverprov som jag gjort i så gott som alla nyare bilar visar att bromssträckorna nära nog fördubblas och hastigheten halveras i ett undanmanöverprov. Det är väldigt svårt att hålla en bil kvar på vägen om du får sladd i 60 km/tim och det ska till mer tur än skicklighet om det släpper i farter runt 100 km/tim.

Så sakta ner och håll rejält avstånd till bilen framför. Och ge dig själv och dina medtrafikanter lite större spelrum än vanligt.

LÄS ÄVEN: Vinterdäck som är bäst i test – här är vinnarna i år