Lastbilen centimetrar från att köra över barnet

Bra fordon, bra bromsar och professionella chaufförer. En kombination som räddar liv. Den här gången var det på riksväg 7 i Norge som tragedin var nära. Extremt nära.

– Jag tänkte det värsta, säger Tor-Bjørn Kyrkjebø, vars kamera fångade skräcken, till VG.

https://www.youtube.com/watch?v=cJ4qhLNYKf4

Att dagens moderna fordon är utrustade för att klara svåra trafiksituationer är allmänt känt. De moderna säkerhetssystemen är väl utvecklade och autobromsen beräknas rädda åtskilliga liv världen runt, året om.

Men det är fortfarande någon kör. Och nu har professionella chaufförer, i ett magiskt samarbete, räddat ett liv till, nu i Norge.

Det var den 19 juni på riksväg 7 i Gol, i Hallingdal, som det kunde gått riktigt illa. En buss stannar mitt i vägen, trots att det är förbjudet, och släpper av några barn. Två av barnen försöker ta sig över vägen bakom bussen – och det är där den tunga Volvo-lastbilen kommer, med den estniska föraren Mykola vid ratten.

LÄS ÄVEN: Så ska du göra vid en trafikolycka

Lastbilen är extremt nära att köra över barnet

Bakom bussen sitter lastbilschauffören Tor-Bjørn Kyrkjebø i sitt fordon. Hans fastsatta kamera filmar hela händelsen och visar hur Tor-Bjørn mycket tidigt upptäcker den andra lastbilen samt försöker tuta och blinka med helljusen.

– Jag hoppades att ungarna skulle se på mig i stället för att springa över vägen, säger han till VG.

Men ett av barnen springer vidare och det hela ser ut bli en enda stor tragedi. Då reagerar lastbilschauffören, och fordonets autobroms, och det blixtsnabba stoppet är ett faktum.

Utöver lättnaden att ingen skadades så är Tor-Bjørn Kyrkjebø ilsken över busschaufförens agerande.

– Han körde bara vidare, han måste ju ha sett det!

Nu utreds busschaufförens handlande av hans arbetsgivare Nettbuss AS.

– Vi måste höra chaufförens version, men det här är absolut såna saker som man aldrig ska göra, säger företagets kommunikationschef, Dag Bones.

LÄS ÄVEN: Invigde självkörande buss – krockade efter två timmar

Volvos autobroms inte inblandad

Det har förekommit uppgifter om att det är Volvos autobroms som räddar dagen, men det stämmer inte, enligt Carl Johan Almqvist, chef för trafik- och produktsäkerhet på Volvo Lastvagnar.

– Nej, den är inte inblandad. Här är det två hjältar – två professionella lastbilschaufförer. Den första stannar och ser lastbilen som närmar sig, sedan börjar han blinka vilket chauffören som närmar sig ser och ställer sig på bromsen.

Det här är ett perfekt exempel på hur vi måste hjälpas åt i trafiken, menar Carl Johan Almqvist.

– Chauffören sitter i ett bra ekipage med bra bromsar men han kan inte ha koll på barnen.

Hade en autobroms klarat av situationen lika bra?

– Tveksamt. Det är ju jobbigt, att autobromsen ser lite begränsat. Den hade ju aldrig kunnat upptäcka att den andre chauffören blinkade. Teknik i all ära, men vi människor är riktigt smarta.

Barnets nära-döden-upplevelse ägde alltså rum den 19 juni i år. Videon dök dock upp först 11 november och några som då fick sig en rejäl chock – var barnets föräldrar. Enligt NRK visste de inte om någonting.

– De mådde dåligt ett tag, och pojken tyckte det var hemskt att det kom fram. Pappan har sagt att vi får alla lära av det här och att hans son hade haft änglavakt, säger rektorn vid Gols skola, Ingebjørg By Teigen, till NRK.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill ha ny lag för vinterdäck på lastbilar

Annons: