Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 11 jun 2018 17:06

Bärgaren Johnny ryter till – fått nog av vårdslösa bilister

Resultatet av vårdslös körning nära en bärgningsbil.

Resultatet av vårdslös körning nära en bärgningsbil.

1/3

Foto: PRIVAT

Det är inte ovanligt att bilar blåser förbi i hög fart bara någon meter från de som jobbar på vägen.

Det är inte ovanligt att bilar blåser förbi i hög fart bara någon meter från de som jobbar på vägen.

2/3

Foto: PRIVAT

Johnny Karlsson jobbar som bärgare.

Johnny Karlsson jobbar som bärgare.

3/3

Foto: PRIVAT

Som bärgare får Johnny Karlsson utstå en hel del prövningar. När han tidigare i juni var ute och jobbade dröjde det inte länge innan en bil kraschade in i TMA-bilen som stod bakom bärgningsbilen. Nu har ett inlägg på Facebook där han förklarar sin arbetssituation fått stor spridning.

– Vi får ursäkter av alla dess slag, men den bittra sanningen är att fokuset ligger på helt andra saker än den egna bilkörningen, säger han.

Det var en vanlig bärgning för Johnny Karlsson, men han hann inte ens stanna bärgningsbilen innan en bil slängde sig ut i körfältet bredvid och blåste på i full fart en meter från honom. 

”Folk åkte förbi och tutade, viftade och skällde när bärgningsbilen blockerade ett körfält”, skriver Johnny Karlsson på Facebook. Då togs beslutet att stänga av ytterligare ett körfält på vägen, för att ge bärgarna en säker arbetsplats.

”Jag tänker inte be om ursäkt för att du kanske blev en halvtimme sen. För om ni hade sänkt farten självmant och visat oss respekt så hade du kanske bara blivit 90 sekunder försenad. Tänk på det till nästa gång”, skriver han.

LÄS MER: 8 trafikdårar svenskarna avskyr mest

Bil kraschade in: ”Säger mycket om hur vårdlöst folk kör”

Trots det slutade det med en olycka på vägen, när en bil kraschade in i den bil som står bakom bärgningsbilen för att signalera att bilisterna ska ta det lugnt. Lyckligtvis är de bilarna utrustade med så kallade TMA-kuddar, eller energiupptagande påkörningsskydd, som lindrar krocken.

– Det här säger mycket om hur vårdslöst folk kör, speciellt eftersom det är väldigt svårt att missa oss med blinkade ljus och en stor ljustavla med hastighetsuppmaning och varningssymboler, säger Johnny Karlsson.

Trots den tydliga skylningen respekterade inte bilisten trafiksituationen.

Foto: PRIVAT

Det var långt ifrån Johnnys första erfarenhet av en trafikolycka på jobbet. Under de senaste två åren har han uppleva inte mindre än fem krockar.

Vad vill du säga till trafikanter som läser det här?

– Kör med vett, anpassa farten, iaktta uppmaningar av vägarbetarna och använd inte telefonen. Många tänker "jag kör ju inte ens i samma körfält", men som förbipasserande vet du aldrig vad som händer på platsen och du vet aldrig vad vi som jobbar ska göra.

Tror du att situationen kommer förbättras?

– Vi får hoppas det. Men jag tror dessvärre att det enda som skulle kunna ha stor kraft är en rejäl åtstramning i lagboken med rätt hårda straff, säger Johnny Karlsson.

LÄS MER: 10 värsta trafikbrotten – reglerna alla måste respektera