Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 maj 2018 08:31

Årets gräns för trafikutsläpp i Stockholm redan nådd

Dieselbilar är den största orsaken till utsläppen av kväveoxider.

Dieselbilar är den största orsaken till utsläppen av kväveoxider.

1/2

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Älskad, hatad, omstridd. Dieseln har varit föremål för en stor debatt.

Älskad, hatad, omstridd. Dieseln har varit föremål för en stor debatt.

2/2

Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stads mål för utsläppen har slagits i spillror. Sju dygn per år får utsläppen av farlig kväveoxid vara högre än målet. Men bara på årets fyra första månader har gränsen passerats 22 gånger. Det rapporterar lokaltidningen Mitt i.

Sexton gånger har utsläppen av hälsofarlig kväveoxid varit för högt på Essingeleden, och sex gånger på Hornsgatan och Sveavägen. Det visar miljöförvaltningens rapport för januari till april.

– Gränserna är satta för att se till att vi ger stockholmarna en bra och hälsosam luftkvalité. Miljözonerna är nästa steg för att lösa det här, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Mitt i.

Men bilden är ändå inte enbart svart. För en dryg månad sedan visade en rapport från Stockholms stad att luftkvalitén i staden är bättre än på länge, både gällande kväveoxider och andra partiklar.

Kväveoxider farliga för människor

Kväveoxiderna bidrar till smog och kan vara farliga att andas in. De irriterar människans andningsvägar, vilket kan göra att lungor och luftvägar tar skada. Studier har också visat att det kan finnas ett samband mellan kväveoxid och cancer.

På bensinbilar har motorerna länge kunnat hantera kväveoxiderna, medan det varit svårare att hitta en lösning för dieselmotorer. Det är den främsta anledningen till att regeringen lagt fram ett förslag om miljözoner som från 2020 kan begränsa hur dieselbilar får köra i Stockholm.

LÄS MER: Dieselförbud och fordonsskatt – så vill partierna göra med din bil