Antalet döda i trafiken fortsätter att öka

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK

Svenska vägar bli mindre och mindre säkra.

Hittills i år har 176 personer dött i trafiken. Så hög har siffran inte varit sedan 2011.

En stor del av de döda är över 65 år.

39 personer dog på våra vägar bara i juli, samtidigt som 1 521 rapporterades som skadade, enligt preliminära uppgifter från Transportstyrelsen. Hälften av de döda var bilister och hälften oskyddade trafikanter, alltså motorcyklister, mopedister, cyklister eller gående. 13 av de avlidna var över 65 år.

- Antalet omkomna i trafiken brukar vara högt under sommarmånaderna maj till juli men i år var det tyvärr betydligt fler som omkom. Singelolyckor är den vanligaste olyckstypen men vi ser att mötesolyckor bland bilister har fördubblats jämfört med samma period 2017, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

176 personer har dött fram mellan januari och juli i år. Det är en tydlig ökning, så hög har inte siffran varit sedan 2011. Av de som dött har 109 varit bilister och 67 oskyddade trafikanter, alltså motorcyklister, mopedister, cyklister eller gående.

LÄS MER: 7 vanliga fel svenskar gör i trafiken

Hastighet, nykterhet och mobiltelefoner viktiga

Du som trafikant kan göra flera viktiga saker för att bidra till att hålla siffran på döda i trafiken så låg som möjligt. De två viktigaste faktorerna är nykterheten och hastigheten. Att inte köra efter att ha druckit eller brukat andra droger är för de allra flesta en självklarhet, och tänk på att hålla dig till hastighetsbegränsningarna.

Något annat som är viktigt att tänka på är att låta mobiltelefonen vara medan du kör. Det kan inte bara ge upphov till olyckor, utan det är dessutom numera olagligt att använda en mobiltelefon under körning.

Som cyklist är det viktigaste cykelhjälmen och att ha koll på omgivningen och cykeln. De allvarligaste cykelolyckorna är singelolyckor. Det handlar oftast om att cyklister cyklar omkull på grund av ishalka, löst grus, löv, ojämn väg eller att något är fel på cykeln.

LÄS MER: ”Den går inte fortare för att du blinkar med helljuset”

Annons: