ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik
Publicerad 5 apr 2017 11.12

Allt fler svenskar är stressade och arga i trafiken

Foto: JOHAN ADELGREN

Det blir allt tuffare i den svenska trafiken.

I alla fall om vi ska tro Volvos stora undersökning bland över 1 100 bilförare.

– Trafiken i städerna har blivit tätare, det är mer sällan köfritt. Det bidrar till vardagsstressen och leder till frustration, säger Sonja Forward, trafikpsykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Det är Volvo Cars som gett Sifo i uppdrag att undersöka stressade svenska bilförare är i trafiken. Undersökningen gjordes bland 1 150 bilförare i Sverige och den visade att tre av fyra upplevde att stressen hade ökade i trafiken jämfört med hur det var för tio år sedan. 

–  Trafiken i städerna har blivit tätare, det är mer sällan köfritt. Det bidrar till vardagsstressen och leder till frustration eftersom det är svårare att komma fram. Den täta trafiken kräver ett bättre samarbete med andra trafikanter, att vi i mindre utsträckning sätter oss själva i första hand i alla lägen, säger Sonja Forward, trafikpsykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Därför dör så många cyklister i trafiken 

Att Volvo valt att genomföra undersökningen förklarar Volvos nya utvecklingschef Henrik Green så här:

– För oss som biltillverkare är det viktigt att förstå hur människor upplever körning och trafiksituationer. Det har alltid varit vår utgångspunkt och därför är studier som dessa värdefulla. Det ligger i Volvos dna att ständigt utveckla säkerheten och att arbeta för en tryggare körning och trafikmiljö med våra system och funktioner. I en Volvobil ska du känna dig trygg och säker.

 Undersökningen visade också att hela 70 procent någon gång blivit utsatta för medtrafikanters ilska.

– Vi kan bara bekräfta det som undersökningen visar –  vi ser mer av ett aggressivt körsätt idag och det är inte sällan en bidragande orsak till allvarliga trafikolyckor. Att köra i bussfilen med personbil eller att strunta i att blinka vid filbyten – det kanske inte direkt är trafikfarligt alla gånger. Men det skapar definitivt en otrygghet och oreda i trafiken som inte är bra, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion i region Väst.

LÄS OCKSÅ: Volvo säljer bra överallt – utom i USA