Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 22 okt 2019 11:37

A-traktorer hårdbevakade – gav resultat direkt

A-traktor ute på vägen (arkivbild).

A-traktor ute på vägen (arkivbild).

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

Motocrossmoped Yamaha DT50r.

Motocrossmoped Yamaha DT50r.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Polisen i Värmland valde att under fem dagar genomföra en riktad insats mot ”buskörande” mopedister och A-traktorförare. Resultatet blev böter och många indragna körkort.

– Det handlar om ren omdömeslöshet, brist på förstånd rent ut sagt, säger Mikael Jernberg, gruppchef vid trafikpolisen.

Det körs en del A-traktorer och mopeder i Värmland. Och det är inte alltid det går smidigt. Eller som polisen skriver: ”Det har handlat om bakhjulsåkning med trimmade mopeder och oregistrerade crossmotorcyklar, körning på cykelbanor, parker och andra områden där motortrafik inte ska förekomma.”

– Det har förekommit extremt mycket buskörning i flera värmländska kommuner där Karlstads kranskommuner och den norra länsänden utmärkt sig mest säger polisassistent Mikael Blomberg.

Han var ansvarig för en insats som pågick i fem dagar och gick ut på att trafikpolisen, med hjälp av ingripandepolis, fokusera på trimmade mopeder och a-traktorer.

– Det har också handlat om ytterst bristfälliga fordon där såväl körriktningsvisare som strålkastare monterats bort. I kombination med att mopederna är trimmade utgör de en kraftigt förhöjd risk för såväl förarna som allmänhet som kan råka komma i vägen, säger Mikael Blomberg.

– Det handlar också om ren omdömeslöshet, brist på förstånd rent ut sagt, säger Mikael Jernberg, gruppchef vid trafikpolisen.

Resultatet av insatsen? 37 fordon stoppades och kontrollerades – och nästan alla hade någon sorts brist hos antingen fordon eller förare.

Polisens insats har dämpat det farliga beteendet

Insatsen genomfördes med profilering.

– Profilering innebär att vi utifrån det beteende vi ser avgör vilken typ av ingripande vi ska göra. Med civila fordon kan vi bokstavligt talat närma oss problemet, dokumentera och därefter ingripa. Vi har dels uppträtt helt civilklädda i civila polisbilar och motorcyklar, men också i traditionella polisfordon. Vi har också haft en hel del underrättelseinformation att utgå ifrån, helt enkelt tips från vanligt folk som tröttnat på buslivet, säger Mikael Blomberg.

Effekten av att använda metoden är tydlig, menar polisen. Det farliga beteende ska ha dämpats och färre felaktiga fordon är ute på vägarna.

– Det här var inte sista gången vi genomförde en sån här insats, säger Mikael Jernberg.

https://www.facebook.com/varmlandspolisen/posts/2330388340404607