A-traktor jagad av polis i 170 km/h – ångerfull förare

A-traktor. (Arkivbild. Det här fordonet har inget med händelsen i artikeln att göra.)
Foto: LASSE SVENSSON

170 km/h. Så snabbt kördes en A-traktor genom Vännäs, med polisen hack i häl.

Nu åtalas den 15-årige föraren.

– Jag ångrar det jättemycket, stort misstag, säger han enligt Västerbottens-Kuriren.

En A-traktor får bara köras i 30 km/h. Därför sticker det ut rejält att en A-traktor for fram genom Vännäs och Bjurholm i 170 km/h.

Det hela inträffade 30 oktober och anledningen till den höga hastigheten var att den 15-årige föraren försökte köra ifrån den jagande polisbilen.

– Vi tänkte att det kanske skulle gå så fort så att polisen skulle sluta jaga oss, sade 15-åringen i förhör efteråt enligt Västerbottens-Kuriren.

Men i stället var det tvärtom, vilket polisens rapporter från tillfället vittnar om:

”Hastigheten ligger under hela körningen på väg 92 mellan 150 till 170 kilometer i timmen. Vi möter ett par bilar och bilen kör om tre bilar under färden mot Bjurholm. detta utan att sänka farten nämnvärt. Jag säger då på radion att jag funderar på att trycka bilen av vägen för att få slut på detta vansinne, vakthavande meddelar då att om jag får läge skall jag göra det.”

Detta lyckas polisen med, efter några försök, men både föraren och passageraren springer i väg. Polisen fångar passageraren men föraren undkommer först. Senare hittas han dock och tas in till förhör på polisstationen.

A-traktorns förare ångrar sig – men åtalas

Så här kommenterade den 15-årige föraren själv händelsen:

– Jag var stressad med anledning av att jag inte hade körkort att köra A-traktor och att jag just sladdat framför en polisbil.

När polisen frågar hur han ser på det inträffade säger han:

– Jag ångrar det jättemycket, stort misstag att jag for ut överhuvudtaget. Jag känner mycket ånger så här i efterhand.

Han åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning, bland annat för att han enligt åtalet kört på gång- och cykelvägar under jakten.

”Gärningen är att bedömas som grov då NN visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv avseende såväl medpassagerare som andra trafikanter” skriver åklagaren.

15-åringen erkänner den olovliga körningen men nekar till grov vårdslöshet i trafik.

Annons: