Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 mar 2018 16:00

Så undviker du stressen i jakten på parkeringsplats

1/5

2/5

Allt om Bilars reporter Emelie Lake fick testa på parkering i Stockholms rusningstrafik, samt parkeringsterapi för att klara av uppdraget.

Allt om Bilars reporter Emelie Lake fick testa på parkering i Stockholms rusningstrafik, samt parkeringsterapi för att klara av uppdraget.

3/5

Malin Edlund, psykologen bakom parkeringsterapi.

Malin Edlund, psykologen bakom parkeringsterapi.

4/5

5/5

En studie visar att 8 av 10 svenskar känner sig stressade när de ska hitta en ledig parkeringsplats – flera tappar dessutom humöret.

Men det finns hjälp. Parkeringsterapi. Här är psykolog Malin Edlunds 7 bästa tips för att klara parkeringen utan stress.

Missa inte att kolla in filmen med vår reporters rejält stressade försök att hantera rusningstrafiken!

Parkera i storstad.

Den korta meningen får många svenskar att känna rädsla och ångest. Enligt en undersökning av Yougov, på uppdrag av EasyPark, upplever 77 procent av svenskarna någon slags stress när de får problem att hitta en ledig parkeringsplats. Och var tredje bilist tappar dessutom humöret i bilen och blir stressade redan efter 5 minuter, enligt samma undersökning.

Men, det finns hopp. I det här fallet i form av psykolog Malin Edlunds parkeringsterapi. Den ska ge bilister tips och råd för hur de ska tänka och agera vid en parkering – för att undvika stress och göra körningen så säker som möjligt.

ALLT INGÅR – TESTA NU. Låna någon av våra hundratals BMW eller Mini utspridda i Stockholm och betala per minut – försäkring, parkering, biltullar och bränsle ingår hos DriveNow. Gå med för 49 kronor och få 20 gratisminuter! (ANNONS) 

Parkeringsterapi – psykologens 7 bästa tips

I grunden handlar parkeringsterapin om det här:

1. Skapa en positiv målbild

Stress och oro skapar ofta negativt tänkande. ”Jag kommer aldrig att hitta en ledig p-plats.” Säg i stället till dig själv att du kommer att hitta en plats så småningom.

2. Planera resan

Ta reda på var det är störst chans att du hittar en ledig plats nära din destination. Det finns hjälpmedel som du lätt hittar via sökning på nätet.

3. Var ute i god tid

Tidsbrist är ofta en stressfaktor. Räkna med lite extratid för att hitta en parkeringsplats.

4. Tänk på att andas rätt

Om du känner att du blir stressad – ta tre djupa andetag, slappna av i musklerna och sänk axlarna. (Hjärnan skickar då lugnande signaler till resten av kroppen.)

5. Kör i ett lugnt tempo

Du tjänar inget på att köra aggressivt och ryckigt. Det är dessutom inte säkert.

6. Övning ger färdighet

Om du blir stressad av att leta p-plats – träna på det. Strunta i om andra bilister tycker det tar för lång tid – alla har varit nybörjare någon gång.

7. Ta en kort paus

Det kan hjälpa att i ett stressat läge ta en kort paus. Ställ dig på ett ställe där du inte hindrar trafiken och andras djupt några gånger. Kroppen kommer att anpassa sig.

I filmen här ovanför kan du kolla in hur psykolog Malin Edlund coachar vår reporter Emelie Lake när den sistnämnda ska hitta en parkering i Stockholms rusningstrafik. Och ja, det blir riktigt stressigt.

LÄS ÄVEN: Sno aldrig p-platsen från en Jeep – då kan det går så här 

LÄS ÄVEN: Det här kan vara världens sämsta parkering någonsin