Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 9 jul 2018 15:49

6 av 10 skulle inte stanna för att hjälpa medtrafikant

Många bilister väljer att inte hjälpa medtrafikanter med motorstopp eftersom de tror att den drabbade redan fått hjälp och bara väntar på att assistansen ska komma.

Många bilister väljer att inte hjälpa medtrafikanter med motorstopp eftersom de tror att den drabbade redan fått hjälp och bara väntar på att assistansen ska komma.

1/3

Foto: SHUTTERSTOCK

2/3

Foto: SHUTTERSTOCK

3/3

Foto: SHUTTERSTOCK

En ny undersökning visar att 6 av 10 svenskar inte skulle stanna för att hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp.

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp, säger Sofia Koski nordisk marknadschef på Goodyear.

Även rädsla för vägpirater kan påverka.

Hur hjälpsamma är vi svenskar egentligen ute på vägarna? Enligt den YouGov-undersökning som Goodyear beställt så är svaret: Inte speciellt hjälpsamma.

Hela 58 procent svarade nej på frågan ”Om du befinner dig i trafiken, skulle du stanna och hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp vidsidan av vägen?”.

Det ska jämföras med Goodyears undersökning i fjol där 53 procent svarade nej på samma fråga.

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp och tänker därför att det inte är nödvändigt att stanna. Att i princip alla har mobiltelefoner och kan ringa och be om hjälp tror vi också spelar in i att många inte stannar för att hjälpa en medtrafikant, säger Sofia Koski, nordisk marknadschef på Goodyear.

LÄS ÄVEN: ”SD är sämsta partiet för elbilar” 

Mer hjälp i norr – kvinnor mer skeptiska

Hjälpsammast är norrlänningarna. Det är faktiskt så att det bara är i Norrland som en majoritet (53 procent) skulle stanna och hjälpa vid vägkanten. Sämst chans att få hjälp, om siffrorna får bestämma, är det i södra mellersta Sverige.

Kvinnor är betydligt mindre benägna att stanna än män – hela 64 procent svarar att de inte skulle stanna. Och det kan förstås vara nära besläktat med osäkerhetskänslor/rädslor kring att stanna ensam vid vägkanten. Även polisens varningar för vägpirater kan ha påverkat de kvinnor som svarat i undersökningen.

För att inte bara fokusera på det negativa utan lyfta fram – och främja – de goda gärningarna i trafiken genomför Goodyear även i år tävlingen ”Vägens hjälte”. I tävlingen, som pågår till november, kan vem som helst nominera någon (även sig själv) som gjort en god gärning i trafiken.

– Vi får  inte glömma alla vänliga själar där ute som faktiskt gärna hjälper andra och det är dessa vi vill lyfta fram med denna tävling. Alla hjälpsamma gester leder till ett bättre klimat i trafiken och det vill vi uppmuntra till, säger Sofia Koski och fortsätter:

– Vi är väldigt stolta över förra årets tävling och ser fram emot en ny omgång av Vägens hjälte. Engagemanget var enormt förra året och det stora intresset är ett bevis på att det inte bara är vi som tycker att detta är ett utmärkt sätt att lyfta alla vardagshjältar.

Fotnot. I juryn till ”Vägens hjälte” sitter bland andra Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren.

LÄS ÄVEN: 7 vanliga fel svenskar gör i trafiken