14 av 15 A-traktorer underkändes av polisen

Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LENNART NILSSON
Foto: Polisen

Det lär inte diskuteras mindre kring A-traktorer efter poliskontrollerna i Gästrikland.

14 av 15 fordon underkändes i de flygande besiktningarna.

– Vissa av dessa A-traktorer har varit rent livsfarliga, skriver Anders, polis i yttre tjänst.

A- och epatraktorer är ständigt omdiskuterade. Är de trafikfarliga? Är de unga förarna inte tillräckligt mogna för att köra bland övriga fordon på vägarna?

I Gästrikland har åsikterna varit många, precis som klagomålen till polisen. Det senare har lokalpolisområdets trafikgrupp tagit fast på och därför gjort en extra kontroll av A-traktorer i Gästrikland.

Och snacka om att det ökade antalet kontroller gav resultat! Av de 15 som stoppades för en ”flygande besiktning” var det bara 1 A-traktor som klarade sig.

– De flesta vi kontrollerat har haft ganska mycket brister och vissa av dessa a-traktorer har varit rent livsfarliga, då de till exempel helt saknat bromsverkan, skriver polisen Anders.

LÄS ÄVEN: Vansinnesjakt efter A-traktor – i 140 km/h

Kan påverka chanserna att ta körkort

Utöver att dessa fordon är trafikfarliga så vill han påminna om att förarna faktiskt kan bli rapporterade för brott.

– Det vanligaste brottet som vi rapporterar förare av A-traktorer för är olovlig körning. Ett brott som vid dom, innebär dagsböter, men så klart också påverkar möjligheten att ta körkort i framtiden. 

Och kommenteraren på polisen Facebooksida visar att de har stöd för sina kontroller.

– Bra jobbat!

– Tack för att ni tar tag i problemet!

– Erkänner att jag själv varit ung å velat vara en i gänget. Hur vi ungdomar hittade på å låg några steg före våra föräldrar. Men som sagt, vi vuxna måste vara med ungdomarna på ett annat sätt i dag.

– Jag åker ganska ofta genom Hofors med bil och märker att fenomenet med olagliga a-traktorer finns även där. I synnerhet i E16-rondellen. Det är uppenbarligen extra roligt att köra i cirklar med a-traktorer.

Allt om Bilar har tidigare skrivit om det besiktningskrav som införs för A-traktorer 20 maj 2018 och det är Transportstyrelsens förhoppning att det ska innebära att polisen slipper möta så många trafikfarliga fordon ute på vägarna.

https://www.facebook.com/polisen.sodragavleborg/photos/a.518480798239096.1073741828.510533872367122/1513238402096659/?type=3&theater
Annons: