Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 jun 2016 16:00

Toyota söker patent på flygande bil i dokument

Företaget Ehang är ett annat företag som siktar på att erövra skyn. De ska testa sin drönare som kan ta passagerare i USA.

Företaget Ehang är ett annat företag som siktar på att erövra skyn. De ska testa sin drönare som kan ta passagerare i USA.

1/2

Foto: Ehang

En av bilderna ur Toyotas patentansökan från 2014.

En av bilderna ur Toyotas patentansökan från 2014.

2/2

Flygande bilar är en gammal dröm.

Men kanske planerar Toyota att äntligen göra den till verklighet.

Nypublicerade dokument visar nämligen att den japanska jätten lämnade in en patentansökan gällande justerbara karossdelar – till ett nytt svävande fordon. 

Vad hände egentligen med de flygande bilarna?

Ända sedan 1950-talet har det pratats om att de var framtiden, att vi alla skulle ta våra flygbilar till jobben och långa bilköer således skulle tillhöra historien.

Så har det som bekant inte blivit.

Men kanske är det japanska bilmärket Toyota något på spåren?

 LÄS MER: Så här kan framtidens flygande bilar se ut

Lämnade in patentansökan

Nyligen offentliggjordes dokument från en patentansökan som Toyota lämnade in i USA i december 2014. Där kan en läsa om hur Toyota ville ha ensamrätt på justerbara karossdelar.

I ansökan står det dessutom bland annat: "Flygkroppen inkluderar ett flertal flexibla rambalkar och tänjbart skal som sträcker sig mellan ett flertal böjbara ramdelar, samt ett aktiveringssystem som är konfigurerat att böja flera flexibla ramdelar mellan en sammandragen konfiguration i samband med flygläge och en expanderad konfiguration i samband med landläge."

Propeller i bakdelen

I samma ansökan kan man även ta del av en ritning på en flygande bil med bland annat en propeller på bilens bakdel.

Ritningen visar också hur den gömmer vingarna när föraren går från flygläge till vanligt landläge - de lägger sig bakom de justerbara karossdelarna.

Dessa planer var troligtvis i ett väldigt tidigt skede när patentansökan lämnades in, och det återstår att se ifall framtiden ligger runt hörnet eller ifall vi får vänta på den ytterligare.

 Sugen på en Toyota? Se vad du kan få för din gamla här