Toyota: Självkörande bilar dåligt för miljön

Toyota har tidigare testat självkörande bilar med sitt märke Lexus.
Så här ser Googles självkörande bil ut.

Självkörande bilar sägs minska olyckorna avsevärt, men enligt Toyota har alla mynt två sidor och de menar att baksidan till självkörningen är att bilkörningen ökar och därmed också bränsleanvändningen.

Den som väntar på de första självkörande bilarna behöver inte vänta speciellt länge till. Toyota säger sig ha en självkörande modell till salu innan det här decenniet är över och Volvo ska ha bilar till salu runt 2020. Men enligt Toyota finns det en nackdel med de självkörande bilarna. Nämligen att vi kommer köra mer, oftare och längre vilket ökar både bränsleanvändning och trafik.

Scenariot Toyota varnar för avser främst USA, där biltillverkaren menar att bilkörningen ökat varje gång den blivit enklare, något som också skapat USA:s ändlösa förorter utmed storstäderna.

Har väckt opinion

För att amerikanarna inte ska slentrianköra bara för att det är enkelt ser Toyota hellre en lösning där bilen är andreförare och lämnar kvar lite tankeutrymme till den person som faktiskt sitter bakom ratten.

Om enklare bilkörning innebär längre och fler körda kilometer betyder det också att bilisternas bränsleåtgång kommer att öka. Det har i sin tur väckt en opinion om en reglerad automatisk körning där endast ett begränsat antal kilometer automatkörning ska vara tillåtet varje månad. Men om det blir verklighet i frihetens USA återstår att se.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: