Toyota Mirai – kan förändra världen

Vätgasbilen Toyota Mirai
Foto: Michael Probst
Vätgasbilen Toyota Mirai
Foto: Toyota
Vätgasbilen Toyota Mirai
Foto: Toyota
Vätgasbilen Toyota Mirai
Foto: Toyota
Vätgasbilen Toyota Mirai
Foto: Toyota

FRANKFURT. Den här gången är inte Toyota först.

Kanske inte ens bäst.

Ändå tror alla att modellen Mirai blir bilen alla kommer att snacka om som vätgasbilens genombrott.

Vi har sett olika tillverkare bygga vätgasbilar till bilsalonger tidigare. För det är förstås rätt fräckt med en bil vars avgaser består av vatten. Toyota använde det pr-tricket de också när de visade upp Mirai i Frankfurt.

Men det här kan verkligen bli bilen som förändrar världen. Toyota har byggt en vätgasbil för vanligt folk och bilen ska kunna köpas för rimliga pengar.

Mirai är en stor fyrsitsig sedan som verkligen sticker ut - i för mig negativ mening då fronten har en rejäl "underläpp".

Och jag kan inte påstå att Toyota tagit till sig speciellt mycket av den kritik som påpekat att modeller som Prius och Auris är rent av tråkiga och fula.

LÄS MER: Här är Porsches nya eldrivna superbil

Vi ska provköra Mirai i oktober

Inredningen är lik den vi sett i Toyotas hybridbilar med en rejäl mittkonsol och växelspaken placerad ungefär där vanliga bilar har sin klimatanläggning. Att baksätet består av två stolar är inte ovanligt när det kommer till premiumsedaner men det ökar inte direkt bilens attraktionskraft.

Än så länge har Mirai inte testkörts i Europa men vi är lovade en första chans vid Årets Bil-testveckan i danska Tannishus i början på oktober.

Då får vi se hur Toyota lyckats med drivlinan och hur körbar den här till synes klumpiga bilen är.

Toyota Mirai markerar ändå på många sätt starten på en ny era i bilindustrin. Vätgasbilarna ska ta vid när elbilarna på grund av tunga batterier kört in i väggen när det kommer till räckvidd och där laddhybriderna helt enkelt blivit för dyra.

LÄS MER: Audis el-suv – nu får Tesla konkurrens på riktigt

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: