Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Top Gear – här är 10 klassiska ögonblick

Brittiska "Top Gear" är det mest kända motorprogrammet.
Vi har samlat 10 av de mest uppmärksammade inslagen i "Top Gear" genom åren.
Foto: Ken Goff Photos Ltd

Brittiska "Top Gear" är det mest kända motorprogrammet.

Men nu kan en era vara över. Stjärnan Jeremy Clarkson har fått sparken och även hans kolleger kan komma att lämna.

Här är 10 av de mest uppmärksammade inslagen i "Top Gear" genom åren.

■■ Specialen "Top Gear of the Pops" sändes 2007 och var en blandning av Top Gear och det klassiska hitliste-programmet "Top of the Pops". I programmet uppträdde olika brittiska band samt Top Gears eget band bestående av programledartrion Jeremy Clarkson, trummor, Richard Hammond, bas och James May, keybord. De kompletterades av The Darkness-sångaren Justin Hawkins bakom mikrofonen.

■■ I höstas filmade Top Gear i Argentina, bland annat med en Porsche. Bilens registreringsskylt väckte stort rabalder. På den stod H982 FKL. Flera personer tog det som ett tecken på att tv-bolaget BBC skämtade om Falklandskriget, mellan Argentina och Storbritannien 1982, och teamet utsattes för stenkastning.

■■ I september 2006 råkade programledaren Richard Hammond ut för en svår olycka under testkörning av en jetdriven dragster. Han körde i över 450 kilometer i timmen när ena framhjulet fick punktering. Följden blev att bilen slog runt. Richard Hammond fick allvarliga huvudskador, men återhämtade sig snabbt. Redan i januari 2007 var han med i programmet igen och då visades inslaget med olyckan.

■■ I en Vietnamspecial fick programledarna Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond i uppdrag att åka från Ho Chi Minh city (före detta Saigon) i söder till Ha Long utanför Hanoi i norr. För att klara uppdraget fick de en skokartong fylld med vietnamesiska pengar. Det verkade mycket men visade sig bara vara cirka 8 000 kronor. Den skrala kassan innebar motorcykel i stället för bil - till Jeremy Clarksons stora förtret.

■■ Under ett test av Tesla Roadster tog bilens batteri slut och den fick puttas in i ett garage. Teslachefen Elon Musk anklagade Top Gear för att ha fejkat batterihaveriet och drog programmets ansvariga inför rätta.

■■ I en Burmaspecial 2014 tog sig programledartrion Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond genom Burma in i Thailand och till floden Kwai där deras uppdrag var att bygga en bro - som i den kända krigsfilmen "Bron över floden Kwai". Under inspelningarna av avsnittet blev teamet bland de första västerlänningarna att besöka den inbördeskrigsdrabbade Shanprovinsen i Burma.

■■ Personalen som arbetade i det koreanska bilföretaget Hyundais monter på bilsalongen i den engelska staden Birmingham skulle, enligt programledaren Jeremy Clarkson, ha "ätit en hund till lunch" och tyska bilföretaget BMW:s personal på bilsalongen beskrevs som nazister.

■■ Programledarna Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May begav sig till Lillehammer i Norge där vinter-OS arrangerades 1994 och ordnade sin egen olympiad. De testade skidskytte, hastighetsåkning på is, off-roadslalom, bob, ishockey och backhoppning - allt anpassat för bilar.

■■ I en kombinerad Mellanöstern- och julspecial återskapade programledarna de tre vise männens resa genom att ta sig från en militärbas i norr Irak till Betlehem i Israel i var sin tvåsitsig cabriolet. Fordonen var köpta i Georgien.

■■ Programledarna Jeremy Clarkson och James May drack starksprit (gin & tonic) bakom ratten på en Toyota Hilux double cab 3.01 diesel. Tekniskt sett befann sig bilen på internationellt vatten (eller is, eftersom teamet var på väg till Nordpolen).


Källa: automotorsport.se, wikipedia.se


LÄS OCKSÅ: Top Gear-stjärnan kan åtalas för attacken

Annons: