Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Tjänstebilar

Publicerad 25 apr 2016 12:15

Här är Sveriges populäraste tjänstebilar

Volvo är i topp bland tjänstebilarna.

Volvo är i topp bland tjänstebilarna.

Foto: Volvo

Tjänstebilsmarknaden i Sverige fortsätter att öka.

Antalet förmånsbeskattade tjänstebilar slog rekord för sjätte året i rad och var ifjol 262 948 stycken.

Volvo var det mest populära tjänstebilsmärket med 85 334 bilar.

Jämfört med 2014 ökade de förmånsbeskattade tjänstebilar (förmånsbilarna) med 11 397 stycken. Sedan 2005 har antalet förmånsbilar ökat med nära 30 procent.

Uppgifterna är hämtade från Statistiska centralbyrån, SCB, och ingår i kunskapsföretaget Ynnors nya utgåva av sin årliga Tjänstebilsguiden.

Antalet bilförmåner fortsatte att öka 2015. Detta tack vare att det blev ännu billigare med förmånsbil. Ökningen av bilförmånerna var drygt fyra procent, vilket är den största ökningen på de senaste tio åren.

För första gången på fem år minskade 2015 det genomsnittliga värdet på bilförmånen och var 40 223 kronor. Det är ett trendbrott som speglar att förmånsvärdet sjunker för varje år. Nu är det billigare med tjänstebil än det var för tjugo år sedan.

LISTA: Här är årets 10 bästa tjänstebilar

Volvo störst men tappar

Liksom 2014 toppar Volvo tio i topplistan för Tjänstebilsmarknaden. Dock har Volvo störst tappad marknadsandel av bilarna på listan: minus 0,5 procent. Tvåan Volkswagen ligger still och har varken tagit eller tappat marknadsandel. BMW är trea för andra året i rad. Avståndet ned till fyran Audi har ökat från något hundratal upp till cirka 1500 exemplar.

Ned till femman Mercedes är gapet stort. Mercedes - i sin tur - har ökat avståndet till sexan Ford och sjuan Toyota, Mitsubishi är ny på tio i topplistan och har petat ut Hyundai. Mitsubishis avancemang beror på dess laddhybrid Outlander, som har blivit ett populärt tjänstebilsalternativ.

När det gäller de märken vars genomsnittliga bilförmåner är värda mest fortsätter Porsche, Land Rover och Jaguar att ligga i topp.

Tätast mellan förmånsbilarna är det i de välbärgade kranskommunerna Kungsbacka, Vellinge och Danderyd. Där är antalet förmånsbilar per 1 000 invånare över 65 stycken.

I snitt i Sverige fanns det 2015 26,7 förmånsbilar per 1 000 invånare.

LÄS ÄVEN: Tjänstebil – så funkar det