Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Tjänstebilar

Publicerad 29 mar 2016 16:04

Årets 10 bästa tjänstebilar

Tjänstebilsmarknaden är stekhet.

Det har aldrig funnits så många bra och prisvärda modeller att välja som tjänstebilar som just nu.

Och flera tillverkare har attraktiva specialerbjudanden till sina tjänstebilskunder.

Här har vi listat tio av de allra bästa – de här är bilar vi själva gärna skulle vilja att chefen skaffar åt oss.

Förmånsvärden anges netto vid 50 % marginalskatt.

1. Mercedes E 220 d FleetEdition

Mercedes-Benz kör ifrån flera av sina konkurrenter med sin nya E-Klass, en bil som snart rullar ut på svenska vägar. Till exempel har den en av bilvärldens vackraste inredningar, teknik som gör den självkörande i vissa situationer och en riktigt bra komfort. Mercedes har också satsat på att utveckla en ny generation av sin dieselmotor och den har premiär i E-klass. I FleetEdition ingår en hel del utrustning, till exempel bromsassistent med autobroms, trötthetsvarnare, farthållare och tvåzons klimatanläggning. Automatlådan är dock tillval. Kombi kommer om cirka ett år.

Pris: Från 354 000 kr.

Förmånsvärde: Från 2 271 kr/månad.

 

 

2. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid

Mitsubishis stora laddhybrid var bra redan när den kom för ett par år sedan. Och när den nu nyligen uppdaterats på flera punkter är den ännu bättre. Outlandern bjuder på riktigt bra utrymmen, både för passagerare och bagage. I och med uppdateringen har också komforten fått ett ordentligt lyft, Outlander är nu både tystare och skönare att åka i, framför allt märks detta i motorvägsfart. Kvalitetskänslan inuti bilen har också tagits upp en nivå. 

Outlander har ett bra förmånsvärde med tanke på bilens storlek. Var dock medveten om att förbrukningen sticker i väg under långkörning.

Pris: Från 395 500 kr.

Förmånsvärde: Från 971 kr/månad

 

 

 

3. Superb Combi Business TDI 190 hk DSG 4x4

Nya Skoda Superb tog oss med storm när vi provkörde bilen för första gången föra året. Vilken komfort – bilen rör sig mjukt och tyst. Och vilka fina utrymmen – här finns massor av plats för passagerare och ett bagageutrymme som sväljer 660 liter med baksätet uppfällt. I Business Edition hittar vi VW-gruppens 190-hästarsdiesel, automatlåda och fyrhjulsdrift. 

En massa annan utrustning finns också med från start, tillexempel adaptiv farthållare, SmartLink, Bi-Xenon-ljus och 3-zons klimatanläggning. Autobroms och nio airbags ingår också. 

Pris: Från 299 400 kr. 

Förmånsvärde: Från 1 871 kr/månad.

 

 

4. Seat Alhambra TDI 184 DSG

Vill man ha en riktigt stor sjusitsig tjänstebil är det den här man ska titta på. Seat Alhambra, som i grunden är samma bil som Volkswagen Sharan, kom 2010 och fick nyligen en uppdatering med bland annat snålare motorer. 

Alhambra är byggd för dem som prioriterar ordentliga utrymmen. Kupén är luftig och man har gott om plats, det är till och med helt okej att sitta på den tredje sätesraden. Väljer man att fälla ner de två extrastolarna längst bak får man ett lastutrymme i världsklass. Komforten är också bra, mycket tack vare att bilen har en så lång hjulbas som den har. 

Pris: Från 332 900 kr.

Förmånsvärde: Från 1 963 kr/månad.

 

 

 

5. A6 Avant S line Edition 2,0 TDI 190 hk quattro S tronic

Audi uppdaterade sin A6 inför förra modellåret, den stora nyheten var snåldieseln 2,0 TDI på 190 hästar. Audi tjuvhöll dock på den fyrhjulsdrivna versionen av den bilen, men nu är den här – och A6 har blivit ännu bättre som tjänstebil. Vi har länge gillat Audi A6 Avant, det här är en mångsidig bil som klarar att mäta sig med de flesta konkurrenter. A6 är en bra kompromiss mellan komfort, körglädje och praktiska vardagskvaliteter. 

Tjänstebilsversionen S line edition innehåller utöver standard sportsäten fram 18-tumsfälgar, S line-exteriörpaket och sportchassi för den som vill.

Pris: Från 368 000 kr.

Förmånsvärde: Från 2 475 kr/månad.

 

 

6. Toyota RAV4 Hybrid

RAV4 Hybrid är en spännande modell där Toyota har lyckats sammanföra det bästa från två världar, här gifter sig de stryktåliga suvarna med de välkända hybriddrivlinorna. Och resultatet är bra. Komforten i RAV4 Hybrid är fin och det finns gott om utrymmen för alla typer av passagerare. Lastutrymmet är också väl tilltaget och dessutom lättlastat tack vare en stor baklucka och en låg lasttröskel.

Bilen har en bensinmotor i fram som driver framhjulen – och en elmotor i bak. Fyrhjulsdriven, alltså. RAV4 Hybrid kanske inte är så rolig att köra, men har trygga vägegenskaperna.

Pris: Från 324 900 kr.

Förmånsvärde: Från 1 633 kr/månad. 

 

 

7. BMW 225xe

BMW 225xe är på många sätt en perfekt bil för familjer, kanske framför allt för familjer i storstäder som vill ha ut lite extra av sin bil. Trots smidiga yttermått, bilen är bara 4 342 millimeter lång, är det rymligt i 2-Serie Active Tourer. Och hybriddrivlinan har inte krävt några kompromisser här. Man njuter fortfarande av samma luftiga kupé och av samma rymd i baksätet.

Bilen är framhjulsdriven i grunden och köregenskaper, BMW 225xe Active Tourer är rolig att köra. Styrningen är pigg och chassit hänger med bra. Att den också är fyrhjulsdriven är ett jätteplus i Sverige.

Pris från: 402 400 kr/månad.

Förmånsvärde: Från 930 kr/månad. 

 

 

8. Subaru Outback Inclusive

Det här är en elegant tuffing som klarar sig lika bra på fina motorvägarna som på mer utmanande underlag. När vi jämfört med konkurrenter har Outback kunnat köra vidare när alla andra kört fast. Och när vi testade Outback som dragbil upplevdes den bilen både som stabil och pålitlig. Utrymmena i bilen är fina och lastutrymmet klart godkänt. 

I tjänstebilsversionen Incusive har Subaru packat på en hel del utrustning, här finns till exempel en tvåliters dieselmotor, fyrhjulsdrift, automatlåda, säkerhetssystemet EyeSight med autobroms, klimatanläggning, backkamera och regnsensor.

Pris: Från 319 900 kr.

Förmånsvärde: Från 1 988 kr/månad.

 

 

9. Volvo XC60 D4 AWD Classic Momentum automat

Volvos lilla suv XC60 har blivit populär, inte minst som tjänstebil. Under förra  året såldes 159 617 exemplar av XC60 globalt. Bilarna  är sköna att  åka i, samtidigt som de  är trevliga att köra.

Snart kommer dock den nuvarande XC60 att gå  ur tiden för att ersättas med en ny generation. Den befintliga har nu börjat säljas i Classic-utförande, vilket betyder att Volvo packar med en hel del utrustning i bilarna. Och den här extra utrustningen gör XC60 mer prisvärd  än någonsin tidigare. Passa på  att välja till minst Momentum-nivån. Då ingår nästan allt.

Pris: Från 375 900 kr.

F rm nsv rde: Fr n 2 270 kr/m nad (netto vid 50 % marginalskatt).

 

 

10. Volkswagen Passat GTE

Volkswagen knep titel Årets bil med sin nya Passat förra året. Det här är en bra och mångsidig bil som både är skön att åka i och pigg att köra. Utrymmena är mycket väl tilltagna, vilket gör den till en bra familjebil.

GTE-versionen är det klockrena tjänstebilsvalet, att den är en laddhybrid gör den både snäll mot miljön (om man laddar den varje dag…) och snäll mot plånboken – titta bara på förmånsvärdet. Samtidigt upplevs Passat GTE som överraskande rolig att köra. Passat GTE har dessutom en bra utrustningsnivå redan i grundutförande och en fin kvalitetskänsla i kupén.

Pris: Från 411 000 kr. 

Förmånsvärde: Från 1 083 kr/månad.