Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tingsrätten: Helt okej att köra utan körkort

Enligt en dom i Blekinge tingsrätt måste åklagaren kunna bevisa att utländska förare faktiskt saknar körkort – även om körkortet är borttappat. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Lasse Svensson

Det är helt okej att köra bil utan körkort i Sverige, enligt en dom i Blekinge tingsrätt.

Föraren förklarade att hans utländska körkort var borttappat, och friades därmed från alla anklagelser om olovlig körning.

Polisen i Blekinge utreder just nu ett 30-tal liknade fall, rapporterar P4 Blekinge.

Förra året i september stoppade polisen en bilist utanför Karlskrona. Mannen förklarade att han hade ett utländskt körkort – men att han tappat bort det.

Han åtalades för olovlig körning, men tingsrätten friade mannen eftersom rätten ansåg att åklagaren inte kunde bevisa att den anklagade mannen faktiskt saknade körkort, rapporterar P4 Blekinge.

Utreder 30-tal fall

Polisen i Blekinge utreder just nu ett 30-tal liknande fall.

– Finns det inga register i det land där man hävdar att körkortet är taget är det väldigt svårt, säger polisens utredare Helena Renberg till P4 Blekinge.

Om man inte är folkbokförd i Sverige behöver man inte ha svenskt körkort. Från och med folkbokföringsdagen har man ett år på sig att ordna det. I praktiken betyder det att till exempel asylsökande kan köra utan körkort under hela asylprocessen, plus ytterligare ett år – sammanlagt ett par år beroende på hur lång tid processen tar.

Trovärdigheten bedöms från fall till fall

Tingsrättens dom betyder inte att det är fritt fram att köra utan körkort. Fallen bedöms individuellt, och man bedömer hur trovärdig den misstänktes historia är.

Stefan Palm som är trafikpolis i Blekinge är kritisk.

– Kan man inte bevisa att man inte har något körkort så kanske man får lugna sig med att köra bil, säger han till P4 Blekinge.

LISTA: 10 oväntade böter i vinter

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: