Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 feb 2014 08:00

Thierry Neuville: Jag gillar att tävla i Sverige

Thierry Neuville.

Thierry Neuville.

Den 25-årige belgaren Thierry Neuville tvekar inte när han får frågan om han ska ha samma betydelse för Hyundai och deras rally-VM-satsning som Sebastien Loëb har haft för Citroën. Svaret är: "Det är meningen." Nästa vecka tävlar Neuville i Hyundai i20 WRC i Svenska Rallyt.

Till saken hör också att "nästa Loëb" redan tagit plats på VM-tronen. Sébastien Ogier mer ­eller mindre tvingade bort Loëb från VM-cirkusen med sin otroliga snabbhet och trots att Ogier kom med en helt ny bil - VW Polo WRC - för ett år sedan har han kört overallen av alla konkurrenter.

Men det finns något väldigt moget och beslutsamt i Thierry Neuvilles sätt att resonera, svara på frågor och ta sig an den nya utmaningen. Leendet kommer när en reporter i publiken frågar vad egentligen Ford-chefen Malcolm Wilson sa när han fick klart för sig att supertalangen skrivit på för Hyundai.

– Jag vet inte om det är så intressant. (tystnad). Men, Malcolm vet att jag är bestämd och har höga ambitioner, så han visste att jag en dag skulle lämna, säger Neuville.

Måste börja ung

Själv är jag nyfiken på varför en belgare, som växt upp i en liten stad på gränsen till Tyskland och inte så speciellt många växlingar från Nürburgring, valt rally och inte racing.

– Vill du köra racing så måste du börja när du är väldigt ung. De flesta kör gokart när de är fem, sex år. Rally däremot kan du börja med när du är 17, 18 år, det passad mig bättre. Jag har alltid gillat rally mer, det är adrenalin, det är omväxlande.

Sant. Om och om igen får Neuville förklara varför han valde oprövade nykomlingen Hyundai framför de etablerade ­Citroën och Ford.

– Jag ville vara med och bygga upp något nytt och utveckla en bil för min körning. Det är så andra har gjort före mig och det har visat sig vara ett framgångsrikt recept. Nu har andra testat i20 men jag ser fram emot att få vara med och utveckla bilen till 2015 under det här året. Hyundai vill bli världsmästare och det vill jag också.

– Jag har bytt bil från år till år i några ­säsonger. Nu var Hyundai perfekt för mig.

Titel nästa år

Koreanska Hyundai har byggt en helt ny motorsportanläggning och anställt totalt närmare 100 personer för att teamet och Neuville ska vinna VM-titeln. Men det blir inte i år, inte enligt försteföraren:

– Under 2014 är målsättningen att ta båda bilarna i mål i varje tävling. Vi behöver det för att samla på oss erfarenhet och lära oss bilen. Vi kan utmana för en pallplats i år men nästa år ska vara redo för VM-titeln.

Thierry Neuville nämner sina två VM- säsonger som en stor erfarenhet när den nya bilen ska utvecklas.

– Jag har kört för Citroën och Ford och kommer till Hyundai med mycket kunskap. Jag hoppas hjälpa teamet att utvecklas.

När Hyundai presenterar sitt VM-team och sina förare på Europakontoret i Frankfurt har Neuville bara kört bilen på asfalt och snö.

– Den fungerade riktigt bra på asfalt och det var en bra känsla i bilen. Den fungerade ännu bättre i snö.

Ni börjar med två besvärliga VM- deltävlingar, Monte Carlo och Sverige. Vad tycker du om Svenska rallyt?

– Mycket kan hända både i Monte Carlo och Sverige. Nu har jag sett att snön börjat att komma så vi får hoppas att det blir mycket snö i Sverige - då blir det riktigt spännande. Jag ­gillade att tävla där förra året.

Vilken VM-tävling tycker du mest om?

– Alla säger att Finland är väldigt utmanade och svårt att lära sig, att man behöver köra där många gånger för att vara snabb. Men jag lyckades bra där redan första året, så den tävlingen gillar jag. Jag tycker också om Nya Zealand.

2014 får vi inte se någon kvalsträcka, vilket Neuville beklagar.

– Jag gillade kvalsträckorna, de passade mig perfekt och jag älskade det.