Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thed Björk siktar på pallplats i Slovakien

Premiären startade i uppförsbacke. Men Thed Björk gjorde en imponerande upphämtning. Nu siktar han på pallplats i Slovakien.
Foto: Patrik Lindgren

LE CASTILLET. Thed Björk och Fredrik Ekblom fick många att höja på ögonbrynen under WTCC-premiären på Paul Ricard i Frankrike.

De båda Volvoförarna visade nämligen direkt att de blir att räkna med i serien, inte minst Thed Björk som gjorde ett imponerande första race.

Men för Björk väntar nu en ännu tuffare utmaning än ett världsmästerskap.

Han ska nämligen bli pappa när som helst.

Tillsammans med Volvo har det svenska teamet Polestar Cyan Racing bestämt sig för att vinna WTCC – FIA World Touring Car Championship – med sin Volvo S60 Polestar TC1. Och det är en tuff resa det har framför sig, det här är internationell racing på mycket hård nivå och det finns många snabba och rutinerade konkurrenter som slåss om VM-poängen.

Den första tävlingshelgen började med en rejäl uppförsbacke när de båda Volvobilarna hade svårt att hävda sig i regnet under den första träningen. När det väl torkade satte Thed Björk dock snabbaste tiden under den andra träningen. Och han fortsatte att imponera under lördagens kval och under det första racet, där han klättrade nio placeringar.

– Jag körde ju så fort jag kunde och det kändes jättebra och det blir coolt att fortsätta den här resan, säger han.

Polestar har en treårsplan för VM-guldet

Polestar Cyan Racing har en långsiktig plan med sin WTCC-satsning, en plan som representanter för teamet upprepar nästan som ett mantra under den första tävlingshelgen på Circuit Paul Ricard i Frankrike. Första säsongen är man med för att lära sig så mycket som möjligt. Andra säsongen ska man börja bärga segrar. Och den tredje säsongen är målet att vinna VM-titeln.

En så lång plan kräver disciplin från alla i teamet. Det är Christian Dahl, vd och ägare av Cyan Racing, väl medveten om.

– Chaufförerna är svårast att tygla. De är inte i det dagliga på samma sätt som till exempel ingenjörerna. Och när kommer till racet är det mer ”jävlar nu ska visa dom”, säger han.

GUIDE: Hela WTCC-programmet 2016

”Avslappnade” körningen inte så ödmjuk

Inför premiärracet i Frankrike var Thed Björk dock mycket ödmjuk. ”Jag tänker gå ut på banan och slappna av. Jag vill komma i mål i båda racen”, sa han inför start. Men när väl starten hade gått verkar attityden ha blivit en annan. Björk, som fick starta sist på grund av ett liten teknisk miss i kvalet, arbetade sig snabbt upp genom fältet och gjorde vad han kunde, som till exempel lägga sig bakom och blinka med helljuset, för att få sina konkurrenter ur balans. Knappast en demonstration i ödmjukhet.

– Det var faktiskt avslappnad körning. Jag hade en riskmedvetenhet, men körde ändå snabbt. Det kändes skitbra, säger han.

Ni är i första hand med för att lära under den här säsongen, säger ni. Vad tycker du att ni lärde er från premiärhelgen?

– Vi lärde oss mycket. Det handlar till exempel mycket om att lära sig nya typer av arbetssätt, nya sätt att jobba på. Det handlar också om att lära sig taktik, till exempel under kvalet så att man hinner ut på rätt däck, säger Thed Björk.

Det här med att hålla liv i däcken pratas det ju mycket om i nästan all motorsport. I första racet verkade det som att ni redan har full koll på det där, som att du hade mycket däck kvar även i slutet? 

– Ja, jo… men om det är så att man har för mycket däck kvar i slutet av racet så är det inte bra heller. Då har man ju inte tagit ut max ur dem.

Siktar på pallplats i helgen

Nu kommer tävlingshelg nummer två, det är dags för Slovakien 16–17 april. Är ambitionen fortfarande bara att komma i mål och lära sig – eller siktar du högre nu?

– Om det går bra i kvalet och vi startar 4, 5, 6 bör det inte vara omöjligt att nå en pallplats. Och kanske någon gång under säsongen bärga en seger.

Din fru Cecilia ska ju få barn när som helst. Hur går det egentligen att hålla fokus på racing just nu?

– Ja… det är ju det här jag gör och min fru supportar mig. Vi har pratat igenom allt innan och har förberett oss så mycket det går. Händer det nu så händer det. Men jag kan säga att jag längtar tills jag kan åka hem igen.

När exakt är det beräknat att tjejen eller killen ska komma?

– Det är en liten kille, det har vi redan kollat. Det var beräknat att han ska komma ha kommit i fredags. Så det är verkligen när som helst, säger Thed Björk.

Dags för sportigare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här!

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: