Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Tester

Publicerad 14 aug 2019 17:00

Uppblåsbara förtältet ett lyft för alla husbilsägare

1/3

Foto: Jan-Erik Berggren

2/3

Foto: Jan-Erik Berggren

3/3

Foto: Jan-Erik Berggren

ORUST. Jag har många gånger tittat avundsjukt på husvagnsägarna och deras stora och härliga förtält.

För vem vill inte ha en stor hall eller ett fint vardagsrum.

Med det smarta uppblåsbara tältet är det möjligt och det är så mycket enklare än det ser ut.

De som föredrar husbil framför husvagn gör det ofta för att de tycker om att röra på sig. En natt här, en natt där och kanske till och med en mysig rastplats utmed vägen om det kniper.

I den logistiken har traditionella förtält med pinnar, stack och trilskande dragkedjor inte passat in. Ändå är det flera som, precis som jag, gärna vill ha ett förtält de där dagarna då jag stannar lite längre. 

LÄS MER: Husbilskampen avgjord – så gick det 

Skeptisk – till en början

När jag testar en husbil från Hobby får jag med ett uppblåsbart förtält från Kampa. Modellen heter Motor Ace Air 400 XL Pro – de som satt namnet har troligen gått samma skola som de som ger namn till däck.

Jag är till en början skeptisk. Hur ska tältet sitta fast mot husbilen? Funkar det verkligen att blåsa (!) upp ett sånt här tält? Är det verkligen enkelt att monter?

Det fungerar. Jag sätter relativt enkelt fast överdelen på tältet i en skena i markisen. Jag kan veva ner markisen tillräckligt långt för att få bra arbetshöjd. Här är det bra att vara två, tre personer för att dra tältet i skenan.

Sen är det bara att veva upp markisen, hitta hålet och börja pumpa. Det här är en modell med ett enda ingångshål för luft till hela tältet och jag behöver inte pumpa separata ”reglar”. 

PREMIUM: Unik planlösning får husbilen att växa 

Upp och ner på 15 minuter

Två stolpar fäster tältet i hörnen mot husbilen och linor och öglor i marken fäster tältet bra. Visst, det kommer kanske inte att stå emot en storm direkt men för vanligt väder håller det bra.

Från det att jag plockar ut väskan med tältet ur garaget tar det inte mer än 15-20 minuter tills allt är klart. Och då var det första gången jag gjorde det. Lika enkelt är det att plocka ner allt igen. Två utgångshål för luften öppnas och tältet sjunker ihop. Vevar ner markisen och lossar tältet. 

Okej, jag kommer inte att sätta upp tältet för vår snabba övernattning på campingen i Marstrand men alla gånger jag stannar två, tre nätter eller mer fungerar tältet verkligen bra.

Att det är fler som vill slippa alla pinnar och stag till traditionella förtält bevisas av att många kommer fram och spontant frågar hur och om tältet fungerar.

LÄS MER: Drömbilen från Niesmann fixade semestern 

Alltid förtält

De uppblåsbara förtälten har funnits några år på marknaden men kanske kommer det stora genombrottet i höst. Priset för Motor Ace Air 400 XL Pro är mellan 10–15 000 kronor. 

Det är det värt för att få en stor och fin hall eller ett extra vardagsrum till den annars lite trånga husbilen. 

Visst vill vi fortfarande sitta ute i solen och äta frukost men det är skönt att ha någonstans att ställa undan möbler, skor och kläder när regnskuren kommer.

Från och med nu vill jag alltid ha ett förtält till husbilen.