Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Porsche Cayenne V6

INTE PRISVÆRD. Fyrhjulsdrivna Porsche Cayenne V6 är en exklusiv bil - men långt ifrån någon värsting.
Foto: MARCUS

Som en tom kryddburk. 

Porsche Cayenne ser likadan ut som sina storasyskon. 

Men det fattas något.

Jag ska inte hacka på Porsche Cayenne i allmänhet. Bilmodellen har bidragit till att Porsche går med stor vinst, vilket borde betyda att de har pengar till att utveckla sportbilar.   

"Snikvariant"

  Däremot gillar jag inte snikvarianten Cayenne V6.  Den ser ut som en Cayenne Turbo med V8 och 450 hästkrafter. Den känns exklusiv när man sätter sig i den, man kan få ungefär samma tillval till den och det ska till mycket innan kön utanför Spy Bar avslöjar att det är en snikvariant.  Så långt är det väl bra.  Men det fattas ungefär 200 hästkrafter. Och därmed en hel del Porsche-själ.   

Känns inte som Porsche

  Visst, Porschemärket sitter där det ska och det skramlar ingenstans. Men när man vrider på startnyckeln så är den en Volkswagen. Ungefär som 924:ans på sin tid.  Porsche säger att Cayenne V6 är en instegsmodell, en billig variant för den som vill ha en Porsche-SUV men inte vill lägga en dryg miljon på den. Motorn är samma sexa som i kusinen VW Touareg, men den har gått några ronder med Porscheteknikerna och har numera 250 hästkrafter. Det räcker ändå inte för att den ska kännas som en Porsche.   

Priset drar iväg

  Jag ska villigt erkänna att Cayenne V6 är en bra bil. Fyrhjulsdriften är lika bra som i turbon. Exklusiviteten är det som sagt heller inget fel på.  Men priset på 479 000 kronor är diskuterbart. För när du tittat igenom tillvalslistan upptäcker du att bilen kostar drygt 700 000 kronor innan den är "användbar".  Och så är det det här med motorn. Egentligen behövs det inte mer än 250 hästkrafter i den här typen av bil - om det inte är just en Porsche.  Ska man köpa en Porsche så ska den vara en värsting, inte en bil vilken som helst.  Det är som att plocka fram cayennepepparburken i butikshyllan, upptäcka att den var för dyr och köpa en burk vitpeppar i stället.    

BILTEST

Porsche Cayenne V6

  Pris: 479 000 kr  Kategori: Terrängbil  Motor: 3,2-liters sexa på 250 hästkrafter vid 6000 rpm, 300 Nm från 2000 till 5500 rpm.  Prestanda: 0-100 km/h på 9,1 sekunder. Toppfart 214 km/h.  Bränsleförbrukning: 13,2 liter per 10 mil blandad körning.  Kommentar: Visst, det är en bra bil. Men köp en annan SUV istället, så slipper du skämmas när någon frågar vilken motor det är i bilen.   

Ekonomi 


Körglädje


Komfort 


Säkerhet 


Bilkänsla 


Totalt 18 getingar (av 25) 

Annons: