Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 okt 2019 17:00

TEST: Crescents nya elcykel med låsningsfria bromsar

Crescent har monterat låsningsfria bromsar på sin nya elcykel Ellie.

Crescent har monterat låsningsfria bromsar på sin nya elcykel Ellie.

1/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

2/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

3/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

4/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

5/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

6/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

7/7

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

Nu kan du sluta oroa dig för att bromsa hårt med din cykel.

Crescent presenterar en elcykel med låsningsfria bromsar.

Och det fungerar – vi har, som första tidning i Sverige, testat.

Det är svårt att bromsa effektivt på en cykel. Framhjulet tappar gärna fäste och bakhjulet kan till och med åka upp i luften vid en tuff inbromsning. 

Att bromsa omkull cykeln är också den allra vanligaste anledningen till en olycka där en cykel är inblandad. Så många som hälften av alla cykelolyckor sker vid inbromsning. Och cykelolyckor är den allra vanligaste trafikolyckan i Sverige och leder i många fall till svåra skallskador, benbrott och medicinskt invaliditet. 

Men ny teknik ska förhindra olyckorna och göra cykelturen säkrare. Crescent har monterat låsningsfria bromsar på sin nya elcykel Ellie.

Hydrauliken för den låsningsfria handbromsen sitter i främre ramen och arbetar tillsammans med olika givare och ett gyro som känner av om bakhjulet lyfter från marken.

Arbetar snabbt

ABS-bromsarna aktiveras när jag kommer över 5 km/tim och på testcykeln ser jag hur den lilla dosan går från rött till grönt. I den produktionsfärdiga cykeln ska symbolen för de låsningsfria bromsarna byggas in i displayen på styret.

I övrigt är Ellie en helt vanlig elcykel där jag kan ställa in fem olika effektlägen för hur mycket elmotorn ska hjälpa till när jag trampar.

Att bromsa Ellie känns också som att bromsa vilken elcykel som helst. På asfalt är det riktigt svårt att provocera fram någon slags reaktion i handtaget. Det är inte heller meningen. Givaren som berättar när framhjulet släpper arbetar så snabbt att det inte märks i handtaget när ABS-bromsen släpper på bromstrycket så pass mycket att däcket får fäste igen. 

Jämför det här med en bil eller motorcykel där det är betydligt oftare du känner hur bromspedalen eller bromshandtaget ”pumpar” för att ge däcket fäste. Ellie och jag väger lite för lätt för att ge samma effekt, i alla fall på asfalt. På grus går det lättare att bromsa så hårt att jag känner en liten, liten pumpande rörelse i handtaget.

För 20 år sedan testade jag en av de första BMW-motorcyklarna med låsningsfria bromsar och det är lite av samma känsla i dag med Ellie. Det är en blandning av rädsla och förtjusning att nypa till handtaget i trygg förvissning om att framhjulet inte kommer att tappa fäste så att jag kör omkull.

PREMIUM: Bästa elcykeln på marknaden just nu 

Vågar inte köpa elcykel

När de första motorcyklarna visade den nya tekniken var många förare skeptiska. Många tyckte att de kunde bromsa bättre än ABS-bromsarna. Strunt förstås. Men risken att samma sak händer bland cykelåkarna är väldigt liten. 

Många vågar inte köpa en elcykel av rädsla för att de ska köra för snabbt och köra omkull. Minst lika många ställer undan cykeln när det är blött ute av rädsla för att tappa kontrollen vid en inbromsning. 

Svaret är låsningsfria bromsar. Tekniken använder batteriet som energikälla och vi kommer att få se fler tekniska innovationer på cyklar i nästa generation elcyklar.

LÄS MER: Crescent presenterar världsnyhet 

Uppkopplad till app

Ellie har också en rad andra nyttiga funktioner som Crescent utvecklat med hjälp av den elektriska drivlinan.

Cykeln är uppkopplad mot internet och du kan följa hur den används via en app i telefonen. 

Du kan göra en geografisk avgränsning och se när cykeln körs utanför det området.

Via appen kan du stänga av eldrivlinan vilket i praktiken blir som ett extra lås.

Du kan låsa ett batteri till cykeln – även det blir ett extra stöldskydd.

Automatisk belysning.

Cykeln känner av om du råkat ut för en olycka och kan skicka en notis till anhöriga.

Allt det här är möjligt tack vare elektrifieringen. Men det är de låsningsfria bromsarna som kommer att betyda allra mest för trafiksäkerheten.

LÄS MER: Betyg på de billigaste elcyklarna