Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 sep 2015 15:40

Tesla till Danmark – läxar upp regeringen

Elon Musk, Teslas grundare reser till Köpenhamn.

Elon Musk, Teslas grundare reser till Köpenhamn.

Foto: Kristin Callahan

Danmark ska avskaffa skattebefrielsen för elbilar – vilket fördubblar priset på Model S.

Nu reser Teslas grundare till Danmark för att ge danska regeringsföreträdare en föreläsning om elbilarnas framtid, rapporterar danska finanstidningen Børsen.

I morgon ska Elon Musk hålla föredrag på den amerikanska ambassaden i Köpenhamn om elbilarnas framtid. Företrädare från både regering och näringsliv är inbjudna till det slutna mötet.

Bakgrunden är att elbilar har varit undantagna fordonsskatter i Danmark – fram tills nu. 1 januari 2016 försvinner subventionerna.

Det betyder i praktiken att en Model S, som i dag kostar 550 000 danska kronor, kommer att kosta över miljonen. Ett dråpslag för Teslas marknad i vårt grannland.

Enligt Tesla skulle 9 av 10 Teslaägare i Danmark fortsatt köra med bensin- eller dieseldrivna bilar om det inte vore för skattelättnaderna.

LÄS MER: Äntligen - här är Teslas nya suv

Bidrar till statskassan

Tesla säger också att de bidrar till den danska statskassan trots skattebefrielsen.

”Tesla i Danmark har i år betalat över 100 miljoner i moms, och vi har också investerat cirka 130 miljoner kronor i Danmark totalt. Vi är också den enda bilimportören som vill investera i en offentlig infrastruktur för snabb laddning av elfordon”, säger Teslas kommunikationsdirektör i Danmark, Esben Pedersen.