Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 sep 2013 11:30

Terrorsäkrad limousin: Så åker Obama säkert

SUPERLIMO. Obamas ”Cadillac” The Beast kan mycket väl vara världens säkraste bil.

SUPERLIMO. Obamas ”Cadillac” The Beast kan mycket väl vara världens säkraste bil.

Foto: Pablo Martinez Monsivais

NEW YORK. "Besten" - så kallas superlimousinen som ska skjutsa Obama under hans Sverigebesök.

Den specialdesignade bombsäkra Cadillacen med två decimeter tjockt pansar har däck som är omöjliga att punktera - och den kan stå emot en biokemisk attack.

Svenska Säpos bilar duger inte när USA:s president hälsar på.

I stället tar Obama med sig sin egen specialutrustade limousine - kallad "Cadillac One", "Limo One" eller "The Beast" ("Besten") - till Sverigebesöket nästa vecka.

I "Besten" är presidenten skyddad mot allt från prickskyttar till biokemiska attacker.

Limousinen är designad som en 2008 Cadillac DTS, men The Beast har väldigt lite gemensamt med en vanlig Cadillac. I grund och botten är bilen byggd på ett lastbilschassi från en Chevrolet Kodiak.

12 centimeter tjocka fönster

Ett två decimeter tjockt pansar av bland annat plåt och titan skyddar mot hemmagjorda bomber och de 12 centimeter tjocka fönstren gör dörrarna lika tunga som dem på en Boeing 757.

Detaljer kring "Besten" är säkerhetsklassade, men uppgifter kring bilen har tidigare kommit fram bland annat i Discovery Channels "Secret of Secret Service".

Bland finesserna märks kamera med mörkerseende, syretank och brandsläckare och bensintank som kan stå emot ett direkt angrepp utan att explodera, enligt Business Insider som refererar till grafik från sajten High Tech-Edge.

– Däcken går inte att punktera och du kan inte öppna bildörrarna på vanligt sätt, säger författaren Jeffrey Robinson som har skrivit boken "Standing next to history" tillsammans med den tidigare Secret Service-agenten Joseph Petro.

Specialutbildad chaufför

I baksätet, där Obama sitter, finns ett hopfällbart bord, en bärbar dator med wifi och en satellittelefon med direktlinje till vicepresidenten och Pentagon.

Om Obama skulle behöva hjälp har han en "panik-knapp" nära till hands.

Bilens chaufför är en specialutbildad Secret Service-agent - som kan göra en 180-graders sväng inom loppet av några sekunder.

"Besten" anländer till Stockholm strax före Obama - och för att vara på säkra sidan tar Secret Service dessutom med ytterligare minst en identisk backup-limousine, enligt Jeffrey Robinson.

"Besten" som varit i bruk sedan Obama kom till makten ska nu uppdateras - om en månad bestäms vem som får tillverka nästa vrålåk åt presidenten.

Relaterat