Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 okt 2015 15:46

Terradyne Gurkha – militärbilen blir civil

1/2

Foto: Terradyne

2/2

Foto: Terradyne

Den bepansrade monsterbilen Terradyne Gurkha används vanligtvis av militär eller piketpolis.

Nu har den släppts i en version för civilt bruk – så att du som har 2,3 miljoner kronor över ska kunna pendla säkert till jobbet.

Den kanadensiska Terradyne Gurkha bygger på ett skottsäkert chassi från en Ford 450, men annars har de två inte särskilt mycket gemensamt. Bilen används främst av specialstyrkor som amerikanska S.W.A.T. och den Mexikanska motsvarigheten Fuerza Civil.

Fram tills nu alltså.

Klarar pansarbrytande ammunition

Nu finns Gurkha att beställa i "Civilian Edition" – en version anpassad för människor som inte arbetar inom polis eller militär. Men det betyder inte att man sparat på skyddsplåtarna. Bilens yttre ska klara attacker med grovkalibrig pansarbrytande ammunition. Under huven sitter en dieselmotor på 6,7 liter och 300 hästkrafter med ett vridmoment på närmare 900 Newtonmeter. Utöver det har den en enorm bränsletank som rymmer mer än 150 liter.

Nu går den femsitsiga bilen att köpa för drygt 2,3 miljoner kronor. Mycket kan tyckas, men det är i alla fall billigare än den befintliga versionen anpassad för myndigheter. Den amerikanska basketstjärnan J.R. Smith uppges ha fått betala motsvarande 3,7 miljoner för sitt exemplar för två år sedan.