Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 apr 2013 16:17

Tänk på detta innan du rullar ut husvagnen

Foto: Thinkstock

Även om husvagnen stått inomhus under vinterhalvåret så är det ett par saker som måste göras innan man kan rulla ut på våra vårvarma vägar.

Innan vi åker till vår husvagn tar vi med oss lite prylar som kan vara bra att ha inför premiärturen:  Ett par reservlampor, isoleringstejp, lite verktyg, smörjolja på sprayflaska, fuktdrivande spray och en eldriven kompressor.

Det är med viss spänning vi kör in i hangaren till vår husvagn. Först kollar vi så det inte uppstått några skador under vinterförvaringen. Det är inte bara vår husvagn som stått här under vintern. Så risken för skador finns och det är lättare att på plats klaga inför hyresvärden. Kolla vagnens däck, har de några skador? Kolla lufttrycket och pytsa gärna i en halv bar mer än vad som står i instruktionerna. Det spar du både däck och bränsle på då vagnen blir mer lättrullad.

Vi öppnar vagnen och går in. Vi börjar med att tömma de torrbollar som vi haft stående i vagnen under vintern och stänga alla skåp. Sedan går vi igenom de här fyra punkterna.

GASOL

Börja med att kolla gummiringen på reduceringsventilen. Är ringen sprucken måste den bytas. Öppna gasoltanken och de andra kranarna ända fram till själva spisbrännarna, kylskåp och värmepanna.

Nu tar du gasolläcktestaren och har systemet något gasläckage kommer det att börja bubbla i glaset. Då gäller det att ta reda på var läckaget är. Det gör du lättast genom att stryka på såpvatten på kopplingar och skarvar. Lyckas du inte täta läckaget eller inte hittar det så måste du kontakta verkstaden.

MEKANIK

Spaya lite rostolja på stödbenens skruvar samt alla rörliga delar i draget utom själva kulhandsken som i vårt fall är av friktionstyp och ska vara torr och helt oljefri. Vi hissar upp stödbenen. Hänger på vagnen och det är dags att köra iväg.

Det första du bör göra på rull är att kolla bromsarna. Bromsarna ska ta mjukt men ändå bestämt men också klara av en hård inbromsning. Nu är allt kollat och klart och vi rullar ut i vårsolen mot en ny härlig campingsäsong.

Vatten

Är vattenslangarna missfärgade måste de göras rena. Ofta är det enklare att byta slangarna än att försöka göra rent dem. Fastän vi tömde tankarna i höstas så måste vi göra en första rengöring med bakteriedödande medel och liksom tidigare köra igenom detta och ut i grå­vattentanken.

I stället för att använda ett bakteriedödande medel går det lika bra med att blanda ut en liter ättikssprit till tio liter vatten och hälla det i färskvattentanken. Efter en stund pumpar vi runt detta som sedan hamnar i gråvattentanken. När det är gjort räcker det med någon sköljning innan du kan fylla på med färskvatten.

EL

Börja med att spraya kontaktdonet mellan bil och vagn med en fuktdrivande spray. Kolla att blinkerslamporna, även varningsblinkers fungerar. Kolla bromslysen, skyltbelysning och all annan belysning – även inombords. Både husbil och husvagn har 12- och 230 volt. Koppla på 230 volt.

Kolla att alla lampor, fläktar, pumpar, radio och tv fungerar och att husbilens/husvagnens batteri laddas. Koppla bort 230 volt och kolla att allt fungerar igen genom batteriet. Batteriet ska här klara av en bra stunds förbrukning utan att tappa allt för mycket av sin kraft. Annars är det bara att köpa nytt batteri. Är du osäker på batteriets status kan verkstaden kolla batteriet med en belastningsprovare.