Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta det kallt i bilen - vi testar åtta kylboxar!

PRAKTISKT PÅ SEMESTERN. Vi har testat elektriska kylväskor till bilen i olika prisklasser.
Foto: Maria Teijeiro

Stekande sol och ljumma havsvindar gör sig bäst tillsammans med fräsch mat och iskall dryck. Med en elektrisk kylbox hålls temperaturen nere på känsliga matvaror och när det är riktigt varmt på resan. Vi har testat 10 elektriska kylboxar i olika prisklasser. 

Med en elektrisk kylbox håller du maten kall på resan och slipper kylklampar som läcker och tar plats. Det är en del att tänka på inför köpet eftersom boxarna finns i olika utföranden med stora prisskillnader. Här hittar du allt från mjuka väskor som kan bäras på axeln till eleganta kyllådor som rymmer mat för flera dagar. Det vanligaste är att boxarna kan drivas med både 12 volts bilbatteri och 230 volt via vanligt eluttag. En av de testade kylboxarna kan även drivas med gasol.

LÄS MER: Vi testar 6 kylboxar för sommaren 2015

Tre olika tekniker

Tre olika tekniker används för elektriska kylboxar: termoelektriska element, absorbtionsteknik och kompressordrift.  Termoelektriska element är de vanligaste. Ström skickas genom ett kylelement som leder värme från insidan till utsidan. På utsidan sitter en fläkt som blåser bort överskottsvärme. Den största fördelen med termoelektriska element är att de är relativt billiga. Däremot kyler de långsamt och har låg verkningsgrad. Termoelektriska element kan även användas för varmhållning, och vi har testat två boxar som kan användas antingen som kyl- eller värmebox. Absorptionstekniken användes i de första kylskåpen och är fortfarande vanlig i campingsammanhang. Absorptionselementet leder bort värme när man tillför energi från el, gasol eller till och med solvärme på utsidan. En av fördelarna är låg ljudnivå. Kompressordriften fungerar som en vanlig kyl eller frys, och är relativt energisnål. Den största fördelen är att man kan hålla en jämn, låg temperatur, precis som i frysen hemma. En kylbox med kompressor är ett säkert val, men priset är också högt.

Skaffa batterivakt 

Elektriska kylboxar drar runt 40-80 watt och det betyder att de snabbt kan ladda ur ett bilbatteri om de används när bilen inte körs. Vissa boxar har inbyggd batterivakt som slår av kylboxen om batteriet börjar laddas ur. En lös batterivakt kostar runt en hundralapp och är en klok investering för att slippa bli stående med ett tomt batteri.

Testresultat

Bäst i test är Waeco Coolfreeze CDF-18, en kompressorbox som kyler ner maten överlägset snabbast och till och med kan hålla den fryst. Den kommer med inbyggd batterivakt och temperaturen regleras steglöst med termostat. Bästa budgetval är Mobicool T25, en termoelektrisk box med dubbla fläktar som fördelar kylan riktigt bra bland matvarorna.

Så gjorde vi:

Testföretaget Smartson har testat 10 elektriska kylboxar i olika prisklasser och utföranden. Endast kylfunktionen har testats. Vi använde vattenflaskor med temperaturen 16°C och lät boxarna stå på i 14 timmar i rumstemperatur. Produkter med termostat ställdes in på maximal kyla. Mätningarna fortsatte sedan med boxarna avslagna i ytterligare 8 timmar. Vätsketemperaturen mättes med jämna mellanrum där nivån efter 14 timmar redovisas vid varje produkt.  Produkterna är betygsatta efter design, kvalitet, funktioner, prestanda och prisvärde. Maxbetyg är 5 poäng.

LÄS MER: Vi testar 6 kylboxar för sommaren 2015Waeco Coolfreeze CDF-18


Kommentar: Bäst i test

Omdöme: Testets överlägsna vinnare. Strömsnål kompressorbox med  termostat från +10° till -18°C. Inbyggd batterivakt och steglös  termostat. Locket går att fälla upp eller ta av helt. Halva boxen är  grund och halva djup, så att ett par PET-flaskor ryms stående. En 230  volt-sladd hade varit pricken över i:et, särskilt med tanke på priset.

Kylteknik: Kompressor

Volym: 18 l

Vikt: 11,5 kg

Mått (bxlxh): 30x41x47 cm

Drivs med: 12 V

Effekt: 48 W

Temperatur efter 14 tim: −1°C

Cirkapris: 5400 kr

Kundkontakt: 031-734 11 10,

Plus: Tystgående. Steglös termostat. Kyler snabbt. Inbyggd batterivakt.

Minus: Dyr. Tung. Ingen omvandlare till 230 volt. Liten volym.Combicool RC 2200 EGP


Kommentar: Aluminiumskal

Omdöme: Dometics snygga aluminiumbox är stor och tung, men det är  lätt att förlåta vikten när man inser att den är helt ljudlös och rymmer  mycket, bland annat flera stående PET-flaskor. Absorptionstekniken gör  att den kan drivas på antingen 12 eller 230 volt samt gasol.  Temperaturen regleras steglöst med termostat.

Kylteknik: Absorption

Volym: 41 l

Vikt: 14 kg

Mått (bxlxh): 49x50x44 cm

Drivs med: 12/230 V eller gasol

Effekt: 85 W

Temperatur efter 14 tim: 3°C

Cirkapris: 3300 kr

Kundkontakt: 031-734 11 10,

Plus: Ljudlös. Termostatstyrd. Kyler bra. Infällda handtag.

Minus: Sladdhållaren sticker ut.


Mobicool T25 AC/DC


Kommentar: Bästa budgetval

Omdöme: MobiCool är känd för sin kvalitet och goda prestanda, och den  här boxen är inget undantag. Locket går att fälla upp eller ta loss med  en finurlig låsning av handtaget. Dubbla fläktar fördelar kylan  effektivare än någon annan box i samma prisklass. PET-flaskor ryms  stående. En favorit.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 25 l

Vikt: 4 kg

Mått (bxlxh): 29x43x45 cm

Drivs med: 12/230 V

Effekt: 38 W

Temperatur efter 14 tim: 8°C

Cirkapris: 700 kr

Kundkontakt: 0247-445 00,

Plus: Robust. Dubbla fläktar. Tyst. Sladdhållare i locket.

Minus: Handtaget tar i sladdhållaren.


Mobicool T26 DC/AC


Kommentar: Genomtänkt

Omdöme: En väldesignad box som är stadig utan att kännas tung, men  tyvärr ryms bara en PET-flaska stående. Boxen kyler däremot riktigt bra  och fördelar kylan fint. Fläkten är ganska högljudd. I locket finns  praktiska utrymmen för sladdarna, och boxen kan köras i två olika  effektlägen.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 26 l

Vikt: 4 kg

Mått (bxlxh): 30x40x40 cm

Drivs med: 12/230 V

Effekt: 47 W

Temperatur efter 14 tim: 4°C

Cirkapris: 850 kr

Kundkontakt: 031-734 11 10,

Plus: Kyler bra. Två effektlägen. Genomtänkt design. Bra isolering.

Minus: Högljudd.


Igloo Cool Chill


Kommentar: Lättburen

Omdöme: En smidig kylväska som ryms på golvet i baksätet på bilen.  PET-flaskor ryms stående. Boxen isolerar bra trots tunna väggar tack  vare ett speciellt isoleringsmaterial. Den nätta, rundade, höga formen  gör att boxen är enkel att bära. Handtaget kan användas för att ställa  upp locket, men när boxen är stängd tar det bara extra utrymme.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 25 l

Vikt: 6 kg

Mått (bxlxh): 28x55x43 cm (exklusive handtaget)

Drivs med: 12/230 V

Effekt: 60 W

Temperatur efter 14 tim: 9°C

Cirkapris: 1150 kr

Kundkontakt: 08-58355078,

Plus: Enkel att bära. Tar liten plats. Bra isolering. God kvalitet.

Minus: Handtaget inte inbyggt.


Giostyle Fiesta 25L 12/230V


Kommentar: Smidig

Omdöme: GioStyles kombibox lovar att rymma flaskor stående, men i  praktiken finns det bara plats för en flaska eftersom kylelementet i  locket tar stor plats, resten av flaskorna får ligga ner. Däremot är  boxen smidig att bära och är ganska tystgående. Den kyler bra, men när  elen stängs av stiger temperaturen fort igen.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 25 l

Vikt: 3 kg

Mått (bxlxh): 26x38x43 cm

Drivs med: 12/230 V

Effekt: 50 W

Temperatur efter 14 tim: 11°C

Cirkapris: 600 kr

Kundkontakt: 020-833333,

Plus: Rymmer mycket. Bra kyleffekt. Relativt tystgående.

Minus: Tunn isolering. Sladdingångar på ovansidan.


Car Cool Bag GSB-18


Kommentar: Axelrem

Omdöme: En liten kylväska som går att bära med axelrem. Sidorna är  hårda och insidan i vit plast, men locket är opraktiskt, tunt och mjukt  samt stängs med en dragkedja. Fläkten sitter långt ner på ena sidan,  vilket är bra. PET-flaskor kan förvaras liggande, men inte stående.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 18 l

Vikt: 3 kg

Mått (bxlxh): 49x25x32 cm

Drivs med: 12 V

Effekt: 40 W

Temperatur efter 14 tim: 11°C

Cirkapris: 400 kr

Kundkontakt: 0511-34 20 00,

Plus: Smidig. Axelrem medföljer. Ganska tyst.

Minus: Endast 12 volt. Tunn isolering. Mjukt lock.


Biltema Kyl-/värmebox


Kommentar: Klumpig

Omdöme: En box som kan användas för antingen varmhållning eller  kylförvaring är en bra idé, men den här känns plastig och klumpig.  Sladden sitter i vägen på lockets framsida och lossnar lätt. Boxen kyler  dock bra. Den har av- och påknapp och PET-flaskor ryms stående.

Kylteknik: Termoelektriskt element

Volym: 24 l

Vikt: 5 kg

Mått (bxlxh): 30x40x44 cm

Drivs med: 12/230 V

Effekt: 48 W

Temperatur efter 14 tim: 10°C

Cirkapris: 400 kr

Kundkontakt: 077-520 00 00,

Plus: Värmer eller kyler. Rymlig.

Minus: Högljudd. Sladden lossnar lätt.

Annons: