Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 apr 2012 09:02

Svenskarna tycker att de är stjärnor bakom ratten

TROR VI ÄR BÄTTRE. Både män och kvinnor tycker att de är bättre bilförare än andra.

TROR VI ÄR BÄTTRE. Både män och kvinnor tycker att de är bättre bilförare än andra.

Foto: Thinkstock

Det blir toppbetyg när svenskarna bedömer sin egen körförmåga, visar en undersökning genomförd av försäkringsbolaget if.

- Det finns stora risker med en övertro på sig själv, säger Dan Falconer, motorspecialist på if.

Hur tycker du att du kör?

Tack för din röst!

Hur tycker du att du kör?

64 procent av svenskarna tycker att de är bättre på bilkörning än andra. Allra bäst är männen, om man får tro dem själva. 74 procent tycker att de kör mycket bra eller över genomsnittet. Motsvarande siffra för kvinnor är 53 procent. Totalt bland svenskarna är det var femte person som ger sig själv toppbetyg. Väldigt få tycker att de kör sämre än snittet - bara tre procent av de tillfrågade.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

Det är stor skillnad mellan män och kvinnor. Tre av fyra män ger sig själva en 4:a eller 5:a, jämfört med varannan kvinna. Det vanligaste betyget bland kvinnorna är en 3:a, vilket 44 procent sätter på sin egen körförmåga. Samtidigt orsakar männen de flesta olyckorna i trafiken. Av olycksstatistiken framgår att män – särskilt yngre män - är inblandade i betydligt fler olyckor, även med hänsyn taget till körsträcka, än kvinnor.

– I trafiken finns det stora risker med en övertro på sig själv. Det leder till mindre säkerhetsmarginaler och det skapar en trafikmiljö som är farligare för alla ute på vägarna, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.