Svenskar har dålig koll på vad en miljöbil är

<p>Något som bromsar att fler köper miljöbilar är att det finns en osäkerhet om hur tillgången på till exempel gas är på våra mackar.</p>
Foto: Jan Düsing
<p>Låg bränsleförbrukning är den viktigaste faktorn när bilisterna ska köpa ny bil.<br></p>
Foto: Andreas Hillergren
<p>Förra året fanns det totalt 155 tankställen för gasbilar i Sverige.<br></p>
Foto: Jan Düsing

Svenska bilägare är nyfikna på miljöbilar.

Men få vet egentligen vad det är.

Enligt en ny undersökning har åtta av tio dålig koll på vad en miljöbil egentligen är.

Det är undersökningsföretaget YouGov som genomfört undersökningen på uppdrag av energiföretaget EON. I undersökningen säger 45 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort intresse av att köpa en miljöbil nästa gång det är dags att köpa bil.

Bilisterna nämner också att elbilar, hybrider och gasbilar är de mest miljöanpassade bilarna.

Få vet vad som krävs

Men generellt har bilisterna väldigt lite kunskap om vad en miljöbil faktiskt är. Hela 79 procent eller åtta av tio – svarar att de har dålig koll på vad som krävs för att en bil ska få kallas miljöbil. 37 procent svarar att de inte känner till kriterierna och bara 17 procent svarar att de känner till vad som krävs, fördelat på 12 procent på "ganska väl" och futtiga fem procent på "väl".

– Det är roligt att det finns ett så stort intresse för miljöbilar. Samtidigt är det tydligt att reglerna kring miljöbilar ofta uppfattas som snåriga. Vi vet också att det finns stor okunskap kring olika bränslen, säger Tina Helin, vd E.ON Gas.

Låg bränsleförbrukning viktigast

Bilisterna har i undersökningen fått svara vilka faktorer som är viktigast om man skulle köpa ny bil i dag.

Svaren är de här, i tur och ordning:

  Låg bränsleförbrukning
 

  Inköpspris
 

  Låg driftskostnad
 

  Säkerhet
 

  Storlek
 

  Varumärke/modell
 

  Miljövänlighet
 

Mindre viktiga faktorer är:

  Motorstyrka
 

  Andrahandsvärde och förmånsvärde
 

  Skatteförmåner
 

Osäkerhet bromsar köparna

Något som bromsar att fler köper miljöbilar är att det finns en osäkerhet om hur tillgången på till exempel gas är på våra mackar. Bilisterna svarar att de skulle bli mer lockade att köpa miljöbil om de kunde vara säkra på att det finns tillräckligt med tankstationer.

– För gasbilar finns idag fler tankstationer än många kanske tror. Tiden då gasbilsägare fick söka sig till avlägsna industriområden för att tanka är historia. I dag kan man allt oftare svänga in på den vanliga macken, säger Tina Helin.

I dag finns det enligt Energigas Sverige över 50 000 gasbilar i Sverige och förra året fanns det totalt 155 tankställen, varav 27 i Stockholm.

– Biogasen spelar en central roll för att nå regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta till 2050. Men för att lyckas krävs en politisk långsiktighet och rätt styrmedel så att utvecklingen av biogas kan ta fart, till exempel certifikatsystem för förnybara bränslen, säger Tina Helin i ett pressmeddelande.


LÄS OCKSÅ: 10 värsta misstagen när du tvättar din bil

Annons: