Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 sep 2016 10:40

Svenska rallyt kan tappa tävlingsdagar

Svenska rallyt kan kortas när fler VM-arrangörer ska släppas in.

Svenska rallyt kan kortas när fler VM-arrangörer ska släppas in.

Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/PANORAMIC IMAGO SPORTFOTODIENST

Kortare VM-deltävlingar i rally i Europa.

Det blir verklighet när internationella bilsportförbundet plockar in fler arrangörsländer.

På väntelistan för att få bli VM-arrangör finns totalt 13 länder.

Internationella bilsportförbundet, Fia, planerar för 14 deltävlingar i rally-VM 2017. Och trots problemen med boende tillräckligt nära det kalla vintervädret finns Sverige med i den kommande kalendern.

Enligt uppgifter till bilsportsajten Autosport kommer inte Fia att tillåta fler än 14 deltävlingar framöver. Men när fler länder vill arrangera så kan en lösning bli att varje deltävling kortas.

– Vi har redan inlett ett arbeta med att se om deltävlingarna i Europa kan kortas på något sätt. Istället för att ha tävlingar över 35 mil som i dag kan de köras över 25 mil och på halva tiden, säger Fia:s rallychef Jarmo Mahonen.

Kina gör comeback

Jämfört med 2016 så kommer Kina att göra comeback igen.

I år tvingades Kina-arrangören ställa in med kort varsel men de får en ny chans nästa år. Enligt Mahonen kan det bli aktuellt att växla mellan olika länder i Asien och Australien.

Förutom Kina vill Japan, Nya Zealand, Malaysia och Korea arrangera VM-deltävlingar. Korea är ett logiskt resultat av att Hyundai tillhör de större teamen och redan nästa år kommer japanska Toyota in i serien.

***

Häng med nu, det här är ett spännande pussel i F1-depån. Att flera team väntar med sina förarval för 2017 beror främst på att Sergio Perez inte bestämt sig för om han vill köra för Renault eller Force India, där det senare teamet har ägarbekymmer.

Perez stannar i Force India. Bottas stannar i Williams. Mercedes flyttar Pascal Wehrlein till Williams. Esteban Ocon går tillbaka till Renault och Mercedes behöver en ny talang till Manor i stället för Wehrlein.

Allt det här bäddar för att Mercedes ger sin allra mest talangfulla förare chansen i Manor: Felix Rosenqvist.

Visst låter det logiskt. Och spännande.

***

Som ni vet ska Felix Rosenqvist köra Formel E med debut i Hong Kong den 9 oktober. Och det är tydligt att Formel E är ett hett mästerskap. BMW är den senaste tillverkaren som beslutat att titta närmare på serien. BMW ska också göra comeback i World Endurance Championship och 24-timmars på Le Mans 2018. Det bådar gott för två svenska talanger i BMW-familjen: DTM-stjärnan Tom Blomqvist och unge Victor Bouveng.

***

Ändå ett stort grattis till Cyan Racing som tog sin första seger i WTCC genom Thed Björks tuffa omkörning på sista varvet i söndags.

***

Ett skadedrabbat Minnesota Vikings mötte fjolårets Super Bowl-lag Carolina Panthers. På bortaplan. Med QB-stjärnan Cam Newton i storform. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Jo, Vikings tog en bragdseger tack vare en enormt bra defensiv. Coachen Mike Zimmer är favorit till titeln Årets coach.