Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 feb 2015 11:24

Svenska rallyt – så bra är den nya vinnarbilen

VW Polo R WRC

VW Polo R WRC

1/3

Foto: Bildagentur Kräling

VW Polo R WRC

VW Polo R WRC

2/3

Foto: Bildagentur Kräling

VW Polo R WRC

VW Polo R WRC

3/3

Foto: Bildagentur Kräling

Enklare, lättare och starkare.

Det har varit Volkswagens mantra när de uppdaterat sin Polo R WRC inför säsongen.

Och teamets framgångar i Monte Carlo visar att de lyckats.

– Polo R WRC är bättre än någonsin, säger den regerande världsmästaren Sébastien Ogier.

Det kommer en större förändring i reglementet för WRC inför säsongen 2017, men innan dess är förändringarna få. Det har gett Volkswagen och de andra tillverkarna möjlighet att fokusera på finjusteringar och driftsäkerhet.

Polo R WRC har fått ett nytt utseende inför 2015 års säsong. Det vita har ersatts av mörkblått. Den mörkblåa fronten övergår via vita och ljusblå partier till ett vitt bakparti där en ny vinge monterats.

Växlar med paddlar

Även under karossen har det skett en del förändringar. Den största är kanske den sexväxlade hydrauliskt aktiverade sekventiella växellådan som nu sköts via paddlar bakom ratten.

– Jag tycker verkligen om att vi använder växelpaddlar i år, det passar mig. Som helhet tycker jag att nya Polo R WRC är snabbare och till och med bättre än 2014 års bil, säger Jari-Matti Latvala som tre gånger tidigare vunnit svenska rallyt och som är en av favoriterna till segern även i år.

Även den regerande världsmästaren Sébastien Ogier är nöjd med att nu få växla med paddlar.

– Vi har lagt ned mycket arbete på att utveckla den nya växelpaddeln och det har varit ett verkligt framsteg, säger han.

Enklare, lättare, starkare

Det är inte bara växellådan som är ny. Volkswagens tekniker har gått igenom tre fjärdedelar av det senaste årets komponenter som kontrollerats och i många fall optimerats med målet att göra allt enklare, lättare och starkare.

– Fokus för vidareutvecklingen har varit effektivitet, tillförlitlighet och prestanda, säger Volkswagens utvecklingschef Dr. Heinz-Jakob Neußer.

Motorn i den andra generationen av Volkswagen Polo R WRC är samma som i den förra.

Det handlar om en fyrcylindrig bensinmotor på 1,6 liter med turbo och intercooler. Effekten uppges vara 318 hästkrafter vid 6 250 varv per minut och vridmomentet 430 Nm vid 5 000 varv per minut.

Se Svenska rallyt i mobilen eller datorn – vi sänder LIVE

Relaterat