ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 9 mar 2009 23.30

Svenska investerare vill köpa Volvo personvagnar

En grupp svenska investerare förbereder ett hemligt bud på Volvo personvagnar. På ett möte i London presenterade Ford Volvo för intresserade köpare. Budgivarna får dock inte se Volvos bilfabriker i Torslanda (bilden) eller Gent.

En grupp svenska investerare förbereder ett hemligt bud på Volvo personvagnar. På ett möte i London presenterade Ford Volvo för intresserade köpare. Budgivarna får dock inte se Volvos bilfabriker i Torslanda (bilden) eller Gent.

Foto: Leif Gustafsson

En grupp svenska investerare förbereder ett hemligt bud på Volvo Personvagnar.
Budet kommer efter ett möte i London i då Ford presenterade Volvo för intresserade köpare.
Tre kinesiska biltillverkare - och en grupp svenska investerare. Enligt uppgifter till tidningen Financial Times har Volvo-ägaren Ford flera bud att ta ställning till.
Financial Times avslöjar att Ford hållit möten med flera intresserade köpare i London. Köparna har fått skriva på ett tysthetslöfte och Ford väntar nu på seriösa förslag till hur en affär ska kunna genomföras.
När Ford sålde LandRover och Jaguar till indiska Tata Motors genomfördes köpet först efter att stora avtal och kontrakt gjorts upp om tillverkning och tillgång till reservdelar och verktyg under lång tid framöver.

Får inte se fabrikerna

En källa med insyn i budgivningen säger till Financial Times att budgivarna kommer att få nöja sig med den information de fick i London - de kommer inte att få se Volvos bilfabriker i Torslanda och i belgiska Gent.
Enligt uppgifterna har minst tre kinesiska tillverkare uttalat ett intresse för Volvo.
Chang’an Auto. Företaget har redan flera projekt tillsammans med Volvo och hade ett inledande möte med Ford redan i höstas. Sedan dess har ledningen för Chang’an vägrat att kommentera affären. De har inte bekräftat intresset men heller inte dementerat det.
Dongfeng. Har i dag ett samarbete med Volvo Lastvagnar samt Peugeot och Citroën när det gäller personbilar. Dongfeng har inte velat kommentera uppgifterna.
Geely. Ska enligt uppgifter till Financial Times förbereda ett seriöst bud på Volvo - trots att företagets ordförande Li Shufu så sent som i förra veckan försäkrade att han inte var intresserad av Volvo. 2007 köpte Geely en liten del av taxibilstillverkaren Manganese Bronze.

Hoppats på Kina

Både General Motors och Ford har hoppats mycket på de kinesiska tillverkarna men uppgifter i Kina säger att regeringen vill att bilföretagen går försiktigt fram. I Kina finns totalt 45 tillverkare och regeringen anser att företagen ska söka samarbeten inom landets gränser i stället för att köpa bilföretag utomlands.
Enligt Financial Times förbereder också en grupp svenska investerare ett anbud på Volvo. Gruppen leds av personer som är oroliga över att bilindustrin i Sverige blir lidande om kunskap och teknik säljs till Kina.

Gyllenhammar rådgivare

Enligt uppgifter till Expressen kan förre Volvo-chefen PG Gyllenhammar agera som rådgivare till gruppen. Gyllenhammar arbetar i dag för investmentbanken Rothschild i London. I banken finns också Volvos förrförre vd Hans-Olov Olsson.
PG Gyllenhammar fanns i Sverige i samband med att Ford tillkännagav försäljningen av Volvo i december och han var i Göteborg så sent som för två veckor sedan.
Bankerna JPMorgan och Citigroup är kontrakterade för att genomföra försäljningen av Volvo. Enligt Financial Times kommer affären att ta mellan tre och sex månader att genomföra.