Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 okt 2015 15:03

Svenska folket: Inför krav på syntest

4 av 5 svenskar tycker att man borde införa obligatoriska syntester när körkortet förnyas.

4 av 5 svenskar tycker att man borde införa obligatoriska syntester när körkortet förnyas.

Foto: Thinkstock

Fyra av fem svenskar vill ha krav på syntest vid körkortsförnyelse

- Med åren försämras synen som bland annat påverkar vår förmåga vid bilkörning, säger optikern Carolina Johansson.

Vill du ha krav på syntest vid körkortsförnyelse?

Tack för din röst!

Vill du ha krav på syntest vid körkortsförnyelse?

Det är Sifo som genonfört en undersökning gällande svenskars åsikt om synundersökning i samband med förnyelse av körkort. Undersökningen gjordes på uppdrag av Specsavers och visar att 63 procent av svenskarna anser att alla som ska förnya körkort ska genomgå ett syntest och 18 procent anser att det ska gälla förare över 65 år.

Synen försämras med åren och utan ett syntest kan det vara svårt att upptäcka om synen påverkar möjligheten att köra bil eller om det behövs hjälpmedel för att se tillräckligt bra för att köra.

LÄS MER: Nästa vecka uppdateras svenska Tesla-bilarna – kan köra själva med autopilot

Försämras från 45 års ålder

- Från 45 år försämras ögats bländningskänslighet som gör att ögat anpassar sig till mörkerseende och efter 65 års ålder försämras kontrastseendet som också är viktigt vid mörkerkörning, kommenterar Carolina Johansson, legitimerad optiker på Specsavers, i ett pressmeddelande gällande undersökningen

- Ett obligatoriskt syntest vid körkortsförnyelse skulle innebära att rätt synhjälpmedel kan sättas in för att förbättra synen och körförmågan. För dem med grava synfel kan ett syntest vara viktigt för att utvärdera om det är lämpligt att förnya körkortet.

Undersökningen visar också att 69 procent av förare med synfel upplever att de kör sämre utan synhjälpmedel. Ändå kör 14 procent utan hjälpmedel, vilket motsvarar hela sju procent av alla svenskar.

Många med synfel kör utan glasögon

- Många med synfel kör utan synhjälpmedel trots att det är en av de främsta orsakerna till trafikolyckor, fortsätter Carolina Johansson.

Det är bara nya körkortstagare som behöver visa upp ett godkänt syntest. Om det visar sig att det behövs ett synhjälpmedel för att klara testet blir det ett krav för att få köra. Men vid förnyelse av körkort behövs inget nytt syntest. Yrkesförare som är 45 år och äldre genomgår en läkarundersökning där ett syntest ingår när de förnyar sitt körkort.

I Finland och Norge krävs i dag läkarintyg och kontroll av synen vid förnyelse av körkort för alla äldre personer.