Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Akademiens krav på Mercedes

I en uppmärksammad reklamfilm använder bilföretaget Mercedez-Benz en dikt av Karin Boye. "Gravplundring", anser Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.
Foto: Cornelia Nordström

I en uppmärksammad reklamfilm använder bilföretaget Mercedes-Benz en dikt av Karin Boye.

"Gravplundring", anser Peter Englund som meddelar att Svenska Akademien hotar att stämma företaget.

– Jag bedömer chansen till framgång stor, säger Peter Englund till Expressen. 

Svenska Akademien och Mercedes-Benz har hamnat i en stor konflikt som kan få rättsliga efterspel. Bakgrunden är att bilföretaget använder Karin Boyes dikt "I rörelse" i en ny reklamfilm. Något som Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund inte accepterar. 

"En reklambyrå som heter ANR har kommit på den bisarra idén att använda delar av Karin Boyes kanske mest kända dikt, I rörelse, i en glassig reklamfilm som syftar till att locka människor att köpa bilar av märket Mercedes-Benz. Att utnyttja Boyes dikt på det här okänsliga och genomkommersialiserade viset är gravplundring", skriver Englund på akademiens blogg. 

Kräver att de stoppar filmen

Reklambyrån har kunnat använda Boyes dikt eftersom hon har varit död i över 70 år och att hennes verk därför är "fria". Men Svenska Akademien anser att Mercedes användning av hennes dikt är en "grov förvanskning både av dikten och av vad författaren en gång stod för". 

Därför har Svenska Akademien bestämt sig för att använda "klassikerskyddet", en del i upphovsrättslagen som endast tre institutioner i Sverige har rätt till. Det innebär att Svenska Akademien får föra talan i domstol mot bruk av "litterärt och konstnärligt verk som kränker den andliga odlingens intressen". I praktiken betyder det att Svenska Akademien hotar att stämma Mercedes-Benz om de inte stoppar filmen. 

"De döda har onekligen svårt att protestera mot missbruk av det här slaget. Låt oss pröva tankeleken att Karin Boye skulle ha levat idag. Skulle hon då godkänt vad ANR gjort med hennes dikt? Inte en chans. Hon var socialist och satt i redaktionen för marxistiska Clarté", skriver Englund. 

Har använt dikten tidigare

Svenska Akademiens advokater har skickat ett brev till Mercedes-Benz där de uppmanar bilföretaget att sluta använda Boyes dikt i sin reklam. 

Om bilföretaget inte går med på kravet kommer Svenska Akademien att ta ärendet vidare i domstol. 

– Jag bedömer chansen till framgång stor, säger Peter Englund till Expressen. 

Menar att de bett om lov

Enligt Englund är det andra gången reklambyrån ANR använder Boyes dikt i en reklam. För tio år sedan användes "I rörelse" för att sälja Renaults bilar. 

I en tidigare intervju i Expressen har ANR:s projektledare Fredrik Pantzerhielm berättat om filmen som en hyllning till Boye. Han menar att reklambyrån har hört av sig till Karin Boye-sällskapet.

– Vi ringde och kollade med dem att de var okej med att vi använde texten. Och de var positiva och vi fick deras välsignelse, sa Fredrik Pantzerhielm till Expressen då.

KARIN BOYE

Föddes den 26 oktober 1900 i Vasastan i Göteborg. Under hela sin ungdom skriver Karin Boye dikter, noveller och teaterpjäser och hon utbildar sig sedan till förskollärare. 1922 debuterar hon med diktsamlingen Moln.

I slutet av sitt liv utkommer Karin Boye med flera romaner och diktsamlingar.

1941 avled Karin Boye till följd av en överdos av sömnpiller. Hennes kropp hittas på en sten norr om Alingsås. Stenen har nu gjorts till en minnessten till den hyllade poeten.

Annons: