Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Svensk racing är bättre än på länge”

Viasats expertkommentator och Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh hyllar svensk racing.
Foto: Stefan Forsell

Marcus Ericsson i formel 1. Gustav Malja i GP2 och Felix Rosenqvist i IndyLights.

Svenskarna gör internationell succé i flera formelbilsklasser.

- Att Marcus kör i F1 verkar ha ökat intresset för andra från Sverige. Det är ett riktigt drag runt svenskarna internationellt, berättar Viasats expertkommentator och Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh.

Vi klagade länge på vi inte hade någon svensk i formel 1. Eller att det ens var nära. Men när Marcus Ericsson debuterade i F1 i Australien våren 2014 släppte proppen. Nu finns det plötsligt en rad duktiga svenskar i olika formelbilsklasser runtom i världen.

Kommande helg gör Felix Rosenqvist debut i IndyLights-serien och Marcus Ericsson har koll på sin landsman.

- Felix verkar ha fått till en väldigt bra säsong med många olika styrningar. Det är bra för han får köra mycket. IndyLights verkar vara en bra deal, även om jag gärna hade sett honom i GP2, säger Marcus Ericsson.

”Kanske ännu bättre än 70-talet”

Gustav Malja är däremot klar för GP2-säsongen och malmögrabben kan få sällskap av Tomelillas Jimmy Eriksson i klassen under F1.

- Och det bästa är att bakom de här namnen så finns det en hel massa ungdomar som gör bra ifrån sig, det finns många som tävlar internationellt och gör det bra, säger Eje Elgh.

Är svensk bilracing bättre än någonsin?

- Ja, fast bara sedan 1970. Skämt åsido, men på 1970-talet var det också många svenskar som tävlade internationellt. Nu är det något liknande på gång, eller kanske är det ännu bättre.

Kan man peka på någon speciell orsak? Var det storheten med STCC för 10-20 år sedan som skapade intresset?

- Jag vet inte, och jag får den där frågan hela tiden. Jag kan inte svara på det. Fortsätter framgångarna så kommer svensk nationell racing att bli intressant igen. Men nu ser vi att många tävlar utomlands och gör det på ett mycket bra sätt, de har ordning på karriären. Det verkar som att när Marcus kom in i F1 så påverkade det andra, säger Eje Elgh.

Rydell: Första året ett läroår för Malja

Eje Elgh fanns med och gav råd till Gustav Malja inför inträdet i GP2 men har nu lämnat över till Rickard Rydell. Rydell, en gång han också mycket nära en F1-plats, har lagt en framgångsrik karriär som touringcarförare bakom sig för att coacha Malja under debutsäsongen i GP2.

- Det första året är ett läroår för Gustav. Just nu är GP2 vägen in i F1 och det är en mycket tuff och svår serie. Förare som Marcus och Jolyon Palmer som nu finns i F1 körde fyra säsonger i GP2. Om Gustav kan avancera år två och vara med i toppen sitt tredje år så har han gjort det mycket bra, säger Rydell när han är med på Viasats presskonferens via tv-länk från GP2-testerna i Barcelona.

Felix Rosenqvist är först ut av de svenska förarna när han gör debut i IndyLights-premiären i St Petersburg, Florida, kommande helg.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: