Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 apr 2014 08:00

Sven Yrvind åker jorden runt – i tre meter lång båt

Efter att ALLT OM BILAR besökte Sven Yrvind har han varit med i bland annat Wall Street Journal, CNN och SVT.

Efter att ALLT OM BILAR besökte Sven Yrvind har han varit med i bland annat Wall Street Journal, CNN och SVT.

1/6

Foto: Pierre Eklund

Sven Yrvind förbereder sig för sitt stora projekt – 600 dagar på havet jorden runt.

Sven Yrvind förbereder sig för sitt stora projekt – 600 dagar på havet jorden runt.

2/6

Foto: Pierre Eklund

Sven Yrvind seglar jorden runt i en endast tre meter lång båt.

Sven Yrvind seglar jorden runt i en endast tre meter lång båt.

3/6

Foto: Pierre Eklund

Silvia, Sven och Kungen.

Silvia, Sven och Kungen.

4/6

Foto: Pierre Eklund

Svens arbetsrum – och sovrum.

Svens arbetsrum – och sovrum.

5/6

Foto: Pierre Eklund

I båtbyggarverkstaden.

I båtbyggarverkstaden.

6/6

Foto: Pierre Eklund

I 50 år har långseglaren Sven Yrvind gått sin egen väg, motbevisat alla kritiker, och genomfört ett flertal äventyr i sina egenhändigt byggda båtar.

74 år gammal förbereder han sig nu för ett världsrekord och sitt livs största äventyr – att ensam segla jorden runt, på 600 dagar, på den fruktade Södra Oceanen i endast en tre meter lång båt.

Lysrören flimrar till innan de lyser upp den lilla verkstaden som ligger i ett industriområde i Västervik. I mitten av lokalen, som är full av maskiner, verktyg, material och hyllvis av böcker, står skrovet av Sven Yrvinds nya projekt Yrvind Ten, – en tre meter lång och 1,8 meter bred båt som ska segla jorden runt på Södra Oceanen, bland 25 meter höga vågor.

– Många tror att det vore säkrare att göra resan i en större båt, men min erfarenhet säger tvärtom. En stor båt bryts lättare isär, har en krånglig teknisk utrustning som är svår att reparera, och hamnar båten upp och ner så är det svårt att vända tillbaka den, säger Sven och kliar sig i det vita skägget.

Förälskad i havet

Äventyraren och ensamseglaren Sven Yrvind växte upp på Brännö, utanför Göteborg, och även om dyslexin gjorde skoltiden till ett helvete så minns han barndomen med glädje eftersom det var då som han lärde känna sin stora förälskelse – havet.

– Havet ger mig en stor frihet. Vi människor är överstimulerade med en massa intryck, men när man spenderar ett par månader till havs går man ner i varv och kan till slut höra sin inre röst. En del blir galna av ensamheten, för mig är den rogivande och förlänger mitt liv.

Motbevisar experter

Under åren har hans äventyr mötts av kritik från ”experter” i båtvärlden, men Sven har motbevisat dem gång på gång. 1980 fick han medalj av Royal Cruising Club i Storbritannien för gott sjömanskap efter att ha seglat runt Sydamerikas spets Kap Horn i en 5,9 meter lång båt. Han har föreläst för kungafamiljen, är invald i Museum of Yachting's Hall of Fame på Rhode Island i USA där besökarna kan skåda hans första båt som han byggde i sin mammas källare, och hösten 2011 korsade han Atlanten i en 4,8 meter lång båt.

– Under den resan fick jag idén till detta projekt. Syftet är inte bara att slå världsrekordet och bli den som seglar jorden runt i den minsta båten, utan också att visa att vi klarar av att genomföra saker med små resurser. Människan lever just nu över sina resurser och vi måste börja tänka annorlunda, förklarar han.

Skapar egna lösningar

Sven har tänkt annorlunda i hela sitt liv. Han har experimenterat med olika material, och skapat egna lösningar på problem, som när han uppfann världens minsta sextant. Hans nya båt är inte bara liten utan är full av rationella lösningar, som till exempel hans egenhändiga ”foilpropeller” som ska alstra fart med hjälp av vågkraft.

– Jag älskar att lösa problem och är nu tvungen att göra det eftersom jag ska segla söder om Tasmanien, Afrika och Sydamerika, långt från fartyg och hamnar.

50 procent chans

Han kastar en blick mot skrovet ett par meter bort och plockar upp en modell av sin segelbåt, i skala 1:8.

– Jag har 50 procent chans att lyckas. Det finns ingen möjlighet att nå mig med helikopter om något går fel. Misslyckas jag så dör jag, men då gjorde jag det som en fri människa och inte framför TV:n med fjärrkontrollen i handen. Är det någon som kan klara av det här så är det jag, säger Sven Yrvind med beslutsam röst.

 

Text & foto: Pierre Eklund

Relaterat