Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 mar 2014 08:00

Suzuki Swift Sport: Trevlig bil för liten peng

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

1/6

Foto: David Jakobsson

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

2/6

Foto: David Jakobsson

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

3/6

Foto: David Jakobsson

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

4/6

Foto: David Jakobsson

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

5/6

Foto: David Jakobsson

Suzuki Swift Sport.

Suzuki Swift Sport.

6/6

Foto: David Jakobsson

Tänk att det finns en så mångsidig bil – som kostar så lite pengar.

Suzuki Swift Sport är en fantastisk modell med trevliga egenskaper och ett härligt temperament.

Nu kommer den också i en femdörrarsversion vilket gör den till ett vettigt alternativ för den som inte bara tänker leka, utan också behöver en praktisk vardagsbil.

På papperet är kanske inte Suzuki Swift Sport mycket att hurra för. En bil med en fjuttig 1,6-liters bensinmotor på blygsamma 136 hästar och 160 Nm för ju inte tankarna åt de sportigare hållet, direkt. Men man ska titta för mycket på siffror – Swift Sport måste upplevas i verkligheten för att man ska förstå vilken glädjeraket det här är.

Den lilla bilen är mycket lätt att manövrera och verkar trivas med att lunka runt i vardagstrafiken. Modellen fungerar också alldeles utmärkt för lite längre transporter på motorväg, man sitter tillräckligt bekvämt och bullernivåerna är helt klart acceptabla.

Som en liten kalv

Det är dock när man kör Swift Sport lite hårdare som den på allvar skiner upp och kör ifrån de flesta av sina konkurrenter. Bilen är naturligtvis inte byggd för att köras på racerbana, fjädringen är en aning för mjuk och bromsarna inte riktigt dimensionerade för att klara den extrema påfrestningen som några timmars bankörning innebär. Men när vi tar ut femdörrarsversionen av Swift Sport på testbanan Test Track 1 utanför Arlanda är det som att se en liten kalv som för första gången får komma ut från ladugården och möta vårsolen.

Styrningen är direkt och bilen upplevs som välbalanserad och lättkörd. Swift Sport känns lätt, den dansar lekfullt genom tajta kurvor och som förare känner man snabbt förtroende för bilen. Den klena motorn då? Nej, nej – 136 hästar har sällan känts så mycket som just här. Den lilla maskinen låter sig varvas ordentligt och bjuder på både fartkänsla och välljud.

Okej säkerhet

Suzuki Swift Sport säljs bara i en utrustningsnivå – och den är riktigt bra. Här finns bland annat en automatisk klimatanläggning, en stereo med bluetooth (låter rätt okej), elhissar runt om, navigatorm farthållare, sportstolar, läderklädd multifunktionsratt, 17-tumsfälgar och Bi-xenonlampor.

När det gäller säkerheten ser det okej ut, men inte mer. Swift kammade hem fem stjärnor i EuroNcap när den här generationen testades för första gången 2010. Och de viktigaste säkerhetsdetaljerna finns i bilen. ABS med elektronisk bromskraftsfördelning, bromsassistanssystem, ESP, ISOFIX-fästen, krockgardiner fram och bak, säkerhetsbälten som kan justeras i höjdled och diverse krockkuddar. Men system som filassistans och krockvarnare med autobroms finns inte, här finns det konkurrenter som har kommit längre.

När det gäller ekonomin finns det dock få som slår Suzuki Swift Sport på fingrarna. För 169 900 kronor får man en praktisk och välutrustad bil, som man samtidigt kan ha roligt med på en racerbana om man nu är lagd åt det hållet. Dessutom går det att köra bilen någorlunda snålt – i alla fall om man jämför den med riktiga sportbilar. 6,4 liter per tio mils blandad körning ska den dra.

Snacka om prisvärt.

Klicka här för att se våra betyg på Suzuki Swift Sport i tio kategorier.

Klicka här för att läsa alla viktiga fakta om Suzuki Swift Sport.

Relaterat