Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 mar 2015 10:06

Suzuki Swift – gåta att den inte är eftertraktad

Suzuki Swift.

Suzuki Swift.

1/2

Foto: Suzuki

Suzuki Swift.

Suzuki Swift.

2/2

Foto: Suzuki

Suzuki Swift är rolig att köra, billig att köpa och rätt skön att åka i.

Dessutom är de här bilarna billiga att köpa begagnade, även om man vill ha den senaste generationen med få mil på mätaren.

Varför modellen inte är mer eftertraktad?

Ja, det är en gåta.

Redan den förra generationen av Swift var en riktigt bra bil. Med den modellen tog japanska Suzuki sjumilakliv framåt i tiden när det gäller kvalitetskänsla. Bilen var körglad och trevlig, men man kunde ha synpunkter på buller, dåliga stolar och på säkerheten som inte var helt hundra.

När den nya generationen visades upp 2010, alltså modellår 2011, såg den nästan ut som den gamla. Men under skalet var det inte mycket som var sig likt. Suzuki hade fixat till bättre innerutrymmen med hjälp av en längre hjulbas och större yttermått. Säkerheten hade blivit bättre – nu fem stjärnor i Euro Ncap. Komforten var bättre, till exempel blev bilen betydligt mindre bullrig och stolarna större och bättre. Nya snålare motorer hittar vi också. En finns dock kvar sen den förra generationen av Suzuki Swift: Den rena och charmiga körglädjen som blev modellens signum redan på 1980-talet.

 

QUIZ: Vad kan du om Sveriges favoritbilar?

Ingen racermotor

Swift finns med både bensin- och dieselmotorer. Den vanligaste är bensinaren på 1,2 liter och 94 hästkrafter. Det här är ingen racermotor, men den upplevs som fullt tillräcklig i den lilla bilen. Bränsleförbrukningen uppges till 5,0 liter per tio mils körning och CO2-utsläppet till 116 gram per kilometer. Det måste räknas som godkänt. Vill man köra diesel är det 1,3 liter och 75 hästar som gäller – men de här bilarna är mycket ovanliga i Sverige. I skivande stund finns bara en handfull begagnade ute till försäljning. För de riktigt gasglada kom Swift Sport för något år sedan. Då snackar vi 136 glada hästar och ännu mer körglädje.

Suzuki Swift finns med tre eller fem dörrar och två olika utrustningspaket som heter Comfort och Executive. Redan i Comfort finns en hel del grejer med, som till exempel AC, en ordentlig stereo, elhissar i fram och fjärrstyrt centrallås. Isofix, sju krockkuddar och antisladdsystem kommer också i paketet. Och, här slår Swift många konkurrenter på fingrarna: Bilen går att köpa med fyrhjulsdrift.

Kan det bli bättre?

 

QUIZ: Känner du igen alla vägmärken?