Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succé för Volvo XC90 i tufft krocktest i USA

Volvo XC90 är den säkraste bilen som testats av Euro NCAP.

Nu har den även fått toppbetyg i den amerikanska motsvarigheten IIHS.

https://www.youtube.com/watch?v=Rf7t_D0CSgg

Volvo visar återigen att de tar säkerhetsfrågor på största allvar. Nu har nyversionen av XC90 testats av amerikanska IIHS – och den kunde inte ha presterat bättre. Bilen belönas med det högsta betyget "TOP SAFETY PICK+" på grund av sin höga krocksäkerhet och förmåga att förhindra olyckor innan de sker.

LÄS MER: XC90 och Audi Q7 – vi jämför resultaten i krocktestet

"En ny standard för säkerhet"

Volvo XC90 får goda betyg samtliga av IIHS fem krocktest, särskilt i det mest utmanande av dem – det så kallade "small overlap". Det innebär att man krockar 25 procent av bilens front mot ett fast föremål så att krafterna arbetar för att kasta föraren diagonalt framåt, och enligt IIHS lyckades XC90:s kupé hålla krocktestdockan säker från alla vinklar.

Bilen fick också full pott för sin förmåga att förhindra olyckor innan de sker. I testen kunde den – tack vare systemet City Safety – utan problem styra undan från hinder i hastigheterna 19 respektive 40 kilometer i timmen.

– Det är ingen tvekan om att XC90 har satt en ny standard för säkerhet, säger Cecilia Larsson, chef för Volvos säkerhetsavdelning i Göteborg.

I början av september kom resultatet från testerna i Euro NCAP. De visade att modellen är den säkraste som organisationen någonsin testat. Där lyckades man med god marginal trumfa den viktiga konkurrenten Audi Q7.

Annons: